rada-hromadskoho-kontroliu-nabu-rozkrytykuvala-detektyviv-za-spravu-vypravdanoho-eksministra-omeliana

Рада громадського контролю НАБУ розкритикувала детективів за справу виправданого ексміністра Омеляна

 • 168278 переглядiв

Рада громадського контролю НАБУ розкритикувала детективів за вузьке трактування та відсутність контексту у справі проти колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Рада громадського контролю НАБУ розкритикувала дії детективів у рамках кримінального провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, яке стосувалося наказу щодо портових зборів, пише УНН

НАБУ у червні 2020 року повідомило Омеляну про підозру. За версією детективів, держбюджет України недоотримав більше ніж 30 мільйонів гривень через те, що ексміністр інфраструктури видав наказ про зниження портових зборів.

Я чітко пам’ятаю цю справу і ми дивувались, що Бюро трактував події справи вкрай вузько. Вони врахували, що держбюджет недоотримав із портових зборів гроші, але не врахували скільки грошей надійшло, бо ми стали конкурентними на ринку і залучили більше перевізників. Не врахували і дію інших нормативних актів, окрім бюджетних, і взагалі колегіальні рішення по цьому питанню

- вказав один з членів Ради громадського контролю Віктор Прудковських.

У Раді зазначили, що детективи НАБУ не побачили загальної картини, що й призвело до пустої витрати часу та ресурсів для розслідування цієї справи.

"Невелике нагадування для НАБУ: все потрібно переглядати у контексті. У цьому випадку Вищий антикорупційний суд виправдав Володимира Омеляна і визнав його невинним. Навіть після апеляції НАБУ. Остаточно справа закрита у 2023 році. Питання: чи вартий був цієї справи витрачений час детективів, яких і так не багато?", - кажуть в Раді громадського контролю.

Сам ексміністр Омелян вважає, що детективи однобоко ставилися до справи проти нього через політичну заангажованість.

"Сподіваюся, з часом буде належним чином досліджено: хто, кому, коли і з якою метою дав незаконну вказівку порушити проти мене будь-яку справу, аби змусити мене не критикувати владу", - зауважив Омелян.

Додамо

НАБУ практикує заяви про "гучні викриття" топчиновників. Але такі справи далеко не завжди мають юридичне підґрунтя, а подекуди навіть закінчуються виправдувальними вироками.

Так, схоже, буде зі ще однією справою проти ексміністра - Миколи Сольського. У квітні його звинуватили у заволодінні землею, яка начебто належала НААН. 

Для того, щоб звинувачення НАБУ підтвердилися, їм для початку потрібно довести, що ця земля дійсно належала НААН – але наразі даних і офіційних документів немає. Ба більше, про те, що документів на землю не було, кажуть і самі представники аграрної академії. Як виявилося, і в деклараціях ексміністра за період з 2020 по 2023 рік немає жодної земельної ділянки на Сумщині.

І хоч за цей час антикорупціонери не змогли надати чітких доказів "вини" Миколи Сольського, гучні обвинувачення зробили своє – він залишив пост міністра. Окрім того, заяви НАБУ і відставка міністра стали причиною зриву переговорів з поляками щодо розблокування кордонів.

У Харківській правозахисній групі назвали заяви НАБУ проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського порушенням презумпції невинуватості. Також правозахисники вважають, що справжньою причиною переслідування Сольського є бажання припинити його зусилля щодо створення в Україні ринку землі.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Херсоні пролунали вибухи - ЗМІ

     • 28208 переглядiв