ukenru
putin-i-orban-nalashtuvali-trampa-proti-ukrayini-wp

Путін і Орбан налаштували Трампа проти України - WP

 • 14871 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Прагнення президента США Дональда Трампа чинити тиск на Україну з метою отримання інформації, яку він міг би використовувати проти свого політичного суперника, було викликано тим, що його закликали прийняти ворожу позицію до цієї країни президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Про це з посиланням на нинішніх і колишніх офіційних осіб США повідомляє The Washington Post, передає УНН.

Так, відповідно до джерел видання, переговори Трампа з Путіним, Орбаном та іншими зміцнили його сприйняття України як безнадійно корумпованої країни, яка, як тепер вважає Трамп, пише видання, також намагалася втрутитися у вибори в США.

Повідомляється, що жоден з цих іноземних лідерів безпосередньо не підштовхував Трампа розглядати Україну як потенційне джерело компрометуючої інформації про Джо Байдена і не описував Київ як співучасника в необґрунтованій теорії змови про втручання у вибори в 2016 році. Але їх принизливі зображення України зміцнили сприйняття Трампом країни і викликали дисфункціональну динаміку, у якій чиновники Білого дому з усіх сил намагалися переконати Трампа підтримати молодий уряд в Києві, а не використовувати його в політичних цілях, заявили джерела.

Роль, зіграна Путіним і Орбаном, була описана в показаннях за закритими дверима на минулому тижні заступником помічника держсекретаря Джорджем Кентом перед слідчими по імпічменту з Палати представників США.

Кент згадав вплив цих лідерів як фактор, який допоміг погіршити ставлення Трампа до українського президента Володимира Зеленського у місяці, що передували їх телефонній розмові 25 липня, яка згодом призвела до початку процедури імпічменту.

Офіційні особи США повідомили, що, хоча Путін і Орбан обмовляли Україну, рішення Трампа шукати компромат на Байдена було більш безпосередньо обумовлено власними імпульсами Трампа і теоріями змови, які просуваються його адвокатом Рудольфом Джуліані.

Під час телефонного дзвінка на початку травня Путін "зробив те, що він завжди робить", намагаючись підірвати відносини США з Україною, повідомив виданню колишній офіційний представник США, знайомий з подробицями розмови.

"Він завжди говорив, що Україна - це просто лігво корупції", - додав він.

За словами джерел, зусилля з отруєння поглядів Трампа щодо Зеленського очікувалися співробітниками служби національної безпеки у Білому домі. Але голоси Путіна і Орбана набули додаткового значення в цьому році через відхід або ослаблення впливу тих, хто намагався послабити вплив Путіна і інших авторитарних лідерів на Трампа.

Джерела послалися на відставку міністра оборони Джима Меттіса і глави адміністрації Білого дому Джона Ф. Келлі, які підтримали військову допомогу США Україні, але більше не були в змозі захистити цей потік фінансування, коли він був припинений протягом тижнів, що передували телефонному дзвінку Трампа 25 липня.

Радник з національної безпеки Джон Болтон також вважався палким прихильником України в її конфлікті з Росією, але його відносини з Трампом швидко погіршилися у цьому році, після чого його "вигнали" з Білого дому в минулому місяці.

Повідомляється, що Трамп говорив з Путіним по телефону і зустрічався з Орбаном в Білому домі у тижні між виборами Зеленського 21 квітня і його інавгурацією 20 травня. Трамп також говорив з Путіним 28 червня, під час саміту G20 у Японії, і по телефону 31 липня, через кілька днів після дзвінка, в якому він попросив Зеленського про "послугу".

Окрім того, за словами західного джерела, знайомого з бесідою, Трамп звернувся до Путіна за порадою щодо нового лідера України за декількох днів після обрання Зеленського. У розмові від 3 травня Трамп запитав Путіна про враження від Зеленського. Путін сказав, що він ще не розмовляв із Зеленським, але висміяв його як коміка, пов'язаного з зневажуваним Кремлем олігархом.

Бесіда з Путіним збіглася з візитом Орбана в Білий дім, проти якого виступили багато в адміністрації через спроби угорського лідера підірвати демократичні інститути в своїй країні і його войовничі відносини з союзниками США в Європі.

Офіційні представники повідомили, що травневий візит Орбана розпочався з годинної зустрічі між Трампом і угорським лідером, протягом якої не робили заміток. Одна офіційна особа, знайома з цією зустріччю, повідомила виданню, що стало "ясно, що зустріч з Орбаном зміцнила" песимістичний погляд Трампа на Київ і Зеленського.

Як повідомляв УНН, скандал навколо імпічменту Трампа допоміг розпалити прокурор Кулик.

Українські Національні Новини

Політика