proryvna-terapiia-stovburovymy-klitynamy-demonstruie-potentsial-u-likuvanni-rozsiianoho-sklerozu

Проривна терапія стовбуровими клітинами демонструє потенціал у лікуванні розсіяного склерозу

 • 30281 переглядiв

Новий метод лікування розсіяного склерозу стовбуровими клітинами продемонстрував безпечність і потенціал у запобіганні пошкодженню нервів у невеликому дослідженні на ранній стадії, причому клітини, введені безпосередньо в мозок пацієнта, показали сприятливі довгострокові ефекти.

Лікарі з обережним оптимізмом оцінюють новий метод лікування розсіяного склерозу. Метод полягає в ін'єкціях стовбурових клітин у мозок пацієнтів. Клінічні дослідження показали, що цей спосіб лікування є безпечним та має потенціал для запобігання подальшому пошкодженню нервових тканин у разі розсіяного склерозу. Про це пише The Guardian, передає УНН.

Деталі

Попри те, що дослідження порівняно невелике і перебуває лише на ранній стадії, воно дозволило оцінити переносимість ін'єкцій клітин пацієнтами безпосередньо в мозок. Результати спостережень за хворими, які погодилися пройти цю терапію, протягом останнього року показали, що ін'єкції можуть довгостроково та сприятливо впливати на стан здоров'я.

Ми поки не знаємо, чи це початок фантастичного шляху, чи ні, але результати дуже переконливі та послідовні

зазначив професор Стефано Плючино з Кембриджського університету, керівник дослідження.

Видання уточнює, що за даними ВООЗ, у світі понад 2 мільйони людей борються із розсіяним склерозом. При цьому більшість препаратів призначені для лікування цієї хвороби на ранніх стадіях. Проте такому лікуванню характерні рецидиви та ремісії. Статистика ВООЗ свідчить, що дві третини пацієнтів через 30 років після встановлення діагнозу переходять у вторинну прогресуючу стадію, яка стає причиною інвалідності.

У разі розсіяного склерозу імунна система організму атакує захисні мієлінові оболонки, що оточують нервові волокна. Це призводить до пошкоджень всієї нервової системи та порушення передачі електричних сигналів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антивікова терапія: її методи, переваги та вплив стресу на старіння

У рамках нового випробування, що проводиться на людях, дослідники вводили безпосередньо в мозок пацієнтів з прогресуючою формою розсіяного склерозу від 5 до 24 мільйонів нейральних стовбурових клітин. Передбачається, що стовбурові клітини зменшують запалення. У деяких пацієнтів під час експериментального лікування спостерігалися побічні ефекти, такі як тремор та стероїдна психоз. Однак ці симптоми швидко проходили після початку відповідної терапії.

Доповнення

Загалом дослідження показало, що в жодного з піддослідних з прогресуючою стадією розсіяного склерозу не погіршилися симптоми, і не настала інвалідність. Попри те, що більшість із них уже користувалися інвалідними візками до початку випробувань. Експерти впевнені, якби не лікування стовбуровими клітинами, стан їхніх пацієнтів погіршився б.

Професор Паоло Мураро, експерт нейроімунології з Імперського коледжу Лондона, який не брав участі в дослідженні, заявив, що результати цього експерименту встановили "еталон для виробництва та контролю якості клітинного препарату".

Однак, за його словами, залишаються додаткові проблеми, одна з яких – масштабування терапії та її доступність для проведення більших випробувань. А це довга дорога, але, безумовно, гідна".

Лілія Подоляк

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Ліга чемпіонів: "Шахтар" здолав "Антверпен" з рахунком 1:0

     • 30790 переглядiв

    На Київщині пролунали вибухи: сили ППО працювали по ворожим БпЛА

     • 35320 переглядiв

    Херсонщина: росіяни атакували передмістя обласного центру

     • 31236 переглядiв