problemy-vzaiemovidnosyn-biznesu-i-pravookhorontsiv-pid-chas-viiny-v-ukrainy-try-vidomykh-keisy

Проблеми взаємовідносин бізнесу і правоохоронців під час війни в України: три відомих кейси

 • 107364 переглядiв

Три гучні справи ілюструють проблемні відносини між бізнесом та правоохоронними органами під час війни в Україні: затримання бізнесмена Ігоря Мазепи за підозрою у захопленні землі, передача торгового комплексу "Гулівер" в управління державі через звинувачення в ухиленні від сплати податків, а також обшуки в компанії MacPaw через підозру в незаконному придбанні землі її засновником.

Вже третій рік українські підприємці працюють у новій реальності та хотілося б сказати за новими правилами. Однак, правил як таких давно немає, особливо якщо говорити про взаємовідносини правоохоронців і бізнесу.

Зухвалість і показовість відкриття кримінального провадження і затримання – стали основною "фішкою" правоохоронців. І хоч самі звинувачення можуть бути абсурдні та нічим не підтверджені, головне, щоб вони були "гучними" та відразу били по репутації бізнесменів.

Такі справи неодноразово викликали хвилі обурення в суспільстві та бізнес-спільноті, та поки що це призводило лише до створення чергових нарад з президентом і тимчасових мораторіїв на обшуки.

Редакція УНН розібрала кілька відомих кейсів, коли підприємці побудувати свій бізнес, а потім правоохоронці згадали, що земля або гроші під цей проєкт були якимось чином не правильно отримані і тепер можна запросто "рейдернути" його. Адже що принесе більше грошей в кишені - пуста земля чи, наприклад заміське елітне котеджне містечко?

Деталі

Почнемо з найгучнішої справи, яка сколихнула інформаційний простір та об’єднала бізнесменів на початку року, - кейс Ігоря Мазепи.

18 січня детективи ДБР затримали українського бізнесмена Ігоря Мазепу у рамках кримінального провадження, в основі якого лежать події десятирічної данини. За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Сам бізнесмен заявив, що не розуміє суті звинувачень детективів і пов’язує своє затримання зі своєю позицією щодо тиску на підприємців. Ця справа також викликала хвилю обурення, як серед суспільства, так і серед бізнес-спільноти.

Печерський суд арештував Мазепу з можливістю внесення застави, і бізнесмен вийшов з-під варти внісши 21 мільйонів гривень.

Ще однією не менш гучною справою цього року стала передача торгово-розважального комплексу та бізнес-центру "Гулівер" українського бізнесмена Віктора Поліщука в АРМА.

Майно БФК "Гулівер" було визнано речовим доказом в кримінальному провадженні щодо ймовірного ухилення від сплати податків власника комплексу – компанії "Три О". У рамках цієї справи керівниці ТОВ "Три О" було повідомлено про підозру.На початку червня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і дозволив передачу комплексу "Гулівер" в управління АРМА.

Представники "Гулліверу" заявляли, що таке рішення грубо порушує процесуальні та матеріальні норми права та фактично означає захоплення бізнесу за сприяння правоохоронних та силових органів.

Однак, схоже на те, що справа про несплату податків є лише формальною, для того, щоб відібрати комплекс у центрі столиці. Адже незадовго до підозри директору компанії "Три О" у цьому кримінальному провадженні, у ЗМІ почали розкручувати тему, що власники "Гуліверу" нібито перестали обслуговувати кредити в "Ощадбанку" і, таким чином, банк і держава несуть великі втрати. Правоохоронці ймовірно не змогли знайти підстав для відкриття кримінального провадження за цими обставинами, тому оновили стару справу про нібито несплату податків.

Ще однією показовою справою "боротьби" правоохоронців з бізнесом стала земельна справа, у рамках якої проводили обшуки в IT-компанії MacPaw та вдома у її засновника Олександра Косована.

Як виявилось, обшуки не стосувалися діяльності самої IT-компанії, а їх проводили через земельні ділянки у Київській області, які компанія придбала у 2016-2021 роках. За версією правоохоронців, власник MacPaw нібито незаконно захопив земельні ділянки на Дніпрі. Однак сам Косован стверджував, що інтерес до цієї землі був обумовлений тим, що чиновники та прокурори хотіли відібрати права на користування облаштованою ділянкою.

Ця справа набула гучного розголосу, за Косована тоді заступилися відомі українські бізнесмени та навіть міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Бізнес-спільнота чи не на кожній зустрічі, конференції чи форумі закликає правоохоронців "лишити їх в спокої" і дати можливість працювати, сплачувати податки та підтримувати економіку Україні у надважкий воєнний час.

Скільки ще "гучних" справ мають сколихнути суспільство і бізнес-спільноту, щоб між підприємцями, владою та правоохоронцями був "підписаний" новий договір співпраці з новими правилами

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Команда МВФ розпочинає роботу у Києві: про що говоритимуть

     • 55297 переглядiв