premier-ministru-niderlandiv-riutte-brakuie-lyshe-4-holosy-shchob-staty-novym-hensekom-nato

Прем'єр-міністру Нідерландів Рютте бракує лише 4 голоси, щоб стати новим генсеком НАТО

 • 22334 переглядiв

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який балотується на посаду Генерального секретаря НАТО, повинен заручитися підтримкою ще 4 країн - Угорщини, Румунії, Словаччини і Туреччини - для забезпечення одностайного схвалення, необхідного для призначення.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який претендує на посаду генерального секретаря НАТО має підтримку вже 28 держав Альянсу, тож йому лишилось здобути ще 4 голоси. Про це пише УНН з посиланням на NOS.

Деталі

У виданні наголошують, що призначення потрібна одностайна підтримка всіх 32 держав-членів.

Дипломати НАТО були переконані, що ім'я наступного керівника буде назване протягом першого тижня квітня, до зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу і святкування 75-ї річниці його заснування. Проте несподіване висунення кандидатури президента Румунії Клауса Йоганніса ускладнило справу.

Таким чином Рютте має завоювати довіру чотирьох урядів: Угорщини, Румунії, Словаччини та Туреччини.

Відомо, що Угорщина публічно заявила, що не підтримує Рютте. Президент Орбан ображається на нього за те, що він різко висловився про законодавство про ЛГБТ в Угорщині.

Окрім того, значною перешкодою для Рютте може стати Туреччина. Ця країна хоче бути впевненою, що наступний генсек приділятиме багато уваги боротьбі з тероризмом і хоче більше зобов'язань у цьому відношенні.

Угорщина проти кандидатури Рютте на пост глави НАТО - Politico05.03.24, 22:23

Аналітики впевнені, що вмовити Угорщину та Словаччину буде легше, якщо президент Румунії Йоганніс відкликав свою кандидатуру. Поки цього не станеться, угорцям і словакам було б соромно відмовитися від Йоганніса, єдиного офіційного кандидата від іншої східноєвропейської країни.

Доповнення

Термін повноважень Столтенберга закінчується 1 жовтня після десяти років перебування на посаді. Його мандат продовжувався тричі.

Якщо рішення щодо нового генсека НАТО не ухвалять у перший тиждень квітня, наступною межею стане саміт у Вашингтоні, який 9-11 липня. До того часу, країнам Альянсу слід буде визначитись з новим лідером НАТО.

Нагадаємо

Туреччина хоче отримати від прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте гарантії того, що він не виявить упередженості щодо Стамбула і не піддасться тиску з боку Греції та Кіпру, перш ніж затвердити його кандидатуру на пост глави НАТО.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стає фаворитом на посаду генсека НАТО22.11.23, 04:08

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві розквітли перші магнолії та сакури

     • 26523 переглядiв