pozhezha-na-zaporizkii-aes-zahroza-posyliuietsia-cherez-dii-okupantiv

Пожежа на Запорізькій АЕС: загроза посилюється через дії окупантів

 • 63055 переглядiв

На Запорізькій АЕС сталася пожежа, ймовірно через недбалість окупантів. Росіяни використовують станцію як військову базу, що значно підвищує ризики радіаційної аварії.

За наявною інформацією, 11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. Попри серйозність події, порушень меж та умов безпечної експлуатації станції не виявлено. Радіоактивні викиди та скиди не перевищують контрольних рівнів. Про це повідомили в Енергоатомі, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що вірогідна причина - недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні  орками.

Градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції.

Відомо, що російські окупанти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки.

Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС.

Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

У той же час, повідомляємо, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Використання рашистами атомної станції в якості військової бази наражає весь світ на загрозу катастрофи на ядерному обʼєкті. Лише звільнення ЗАЕС і передача її єдиному легітимному оператору - Енергоатому, може гарантувати недопущення ядерної та радіаційної аварії, забезпечити її надійну та безпечну експлуатацію.

йдеться у повідомленні Енергоатому. 

У ДСНС поінформували про радіаційну ситуацію в Україні станом на північ 12 серпня 12.08.24, 00:13

Популярні

Новини по темі

За добу відбулося 71 бойове зіткнення — Генштаб ЗСУ

 • 48217 переглядiв

Україна посіла 22 місце у медальному заліку Олімпіади-2024

 • 21629 переглядiв