ukenru
povitriani-syly-pro-zbyttia-vpershe-rosiiskoho-tu-22-tse-bula-vendeta

Повітряні сили про збиття вперше російського Ту-22: "Це була вендета"

 • 49153 переглядiв

Українські сили протиповітряної оборони вперше збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22 і дві крилаті ракети Х-22, випущені з нього, у відповідь на російські атаки на українські міста.

Сьогодні сили української ППО вперше збили російський Ту-22 та дві ракети Х-22, які й випустив цей бомбардувальник. Це була "вендета" за атаки рф на українські мирні міста.  Про це сказав речник Повітряних сил Ілля Євлаш у п'ятницю в ефірі Радіо Свобода, передає УНН

 "Це вендета за те, що російська стратегічна авіація атакувала сьогодні наші мирні міста, де загинули цивільні люди….. Це вперше, коли наші Повітряні сили спільно з нашими партнерами з ГУР, з іншими силами оборони змогли збити літак Ту-22М3 стратегічної авіації. І вперше збили ще і дві ракети Х-22, які випустив цей літак. Звісно, що це комбо. Сьогодні в російських пропагандистських ЗМІ чорний день. Я думаю, вони сьогодні там будуть дуже-дуже не раді. Все буває вперше. Ми вперше збили свого часу "Кинджал", вперше збили "Циркон". Зараз ось вперше збили Ту-22. Ну, чекаємо тепер на Ту-95", – заявив Ілля Євлаш. 

Ту-22М3 є носієм крилатих ракет Х-22, якими російські війська б’ють по Україні. 

Нагадаємо 

У ніч на 19 квітня 2024 року російські війська здійснили комбіновану атаку із застосуванням 36 ракет і безпілотників, але українські засоби ППО успішно знищили 29 з них, у тому числі вперше російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 з двома крилатими ракетами Х-22. 

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін раніше розповів, як росіяни намагаються модифікувати ракети Х-22.

"Х-22 має інерційну систему навігації, її орієнтація та рух у просторі відбувається без використання зовнішніх засобів навігації. Тому при досить великій потужності ракета має низьку точність та часті супутні збитки при ударах. Ворог намагався модифікувати старі Х-22 одразу на декілька нових варіантів, що відрізняються між собою за принципами наведення, дальністю, швидкістю, вагою та точністю влучання Х-32 – модифікована версія Х-22, Знаємо, що зміни розроблялися та впроваджувалися ворогом не один рік. Відбулася заміна двигуна, системи наведення, зменшення маси бойової частини для відповідного збільшення кількості палива та забезпечення дальності польоту", - зазначив Рувін.