ponad-76-tys-ukraintsiv-za-rik-otrymaly-dopomohu-v-sferi-mentalnoho-zdorovia-u-simeinoho-likaria-nszu

Понад 76 тис. українців, за рік, отримали допомогу в сфері ментального здоров’я у сімейного лікаря - НСЗУ

 • 15467 переглядiв

Понад 76 000 українців отримали психологічну допомогу від лікарів первинної ланки протягом року з моменту запуску нового пакету медичних послуг Національною службою здоров'я України.

З листопада 2022 року, коли в програмі медичних гарантій з’явився новий пакет – "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги", понад 76 тисяч українців звернулися до лікарів за психологічною допомогою. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Національної служби здоров'я України. 

Деталі

На сьогодні 792 заклади в Україні мають договір на відповідний пакет лікування психічних розладів, від початку дії якого у листопаді минулого року, вже 76 278 пацієнтів отримали допомогу в сфері ментального здоров’я у лікаря первинної медичної допомоги. При цьому, Національна служба здоров’я виплатила закладам понад 10,68 млн грн.

З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Тому на первинному рівні впроваджено новий пакет з підтримки ментального здоров’я. Майже 10 тисяч сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів пройшли спеціальну підготовку і навчилися виявляти психічні розлади та надавати необхідну медичну допомогу пацієнту. Таким чином ми наближаємо психологічну допомогу до людини. Тож якщо відчуваєте часті перепади настрою, постійно перебуваєте в пригніченому настрої чи будь-які зміни в ментальному – зверніться до сімейного лікаря

– зазначила Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ спростив медогляд дитини для школи та закладів відпочинку: прийнято єдиний порядок всіх базових обстежень

За даними електронної системи охорони здоров'я, найчастіше пацієнти звертаються до лікаря первинної медичної допомоги з таких причин:

- Відчуття тривоги/нервування/напруженості;

- Порушення сну;

- Психологічні симптоми;

- Пригнічений настрій;

- Порушення пам'яті;

- Психологічні розлади;

- Гостра реакція на стрес;

- Відчуття роздратованості, злість.

Важливо: допомогу в сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють у закладах із договором на пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". Знайти заклад можна за допомогою онлайн-мапи, яка доступна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як потрапити на прийом до сімейного лікаря у час війни: у Нацслужбі здоров'я дали поради

Ігор Тележніков

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі