ukenru
ponad-60-zvernen-do-vidkritikh-arkhiviv-kdb-nadkhodyat-vid-rodichiv-represovanikh

Понад 60% звернень до відкритих архівів КДБ надходять від родичів репресованих

 • 9762 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Понад 60% звернень до відкритих архівів КДБ надходять від людей, які прагнуть отримати інформацію про своїх репресованих родичів. Про це під час прес-конференції з нагоди 4-ї річниці декомунізації повідомив директор галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут, передає кореспондент УНН.

"Говорячи про те, які результати мало відкриття архівів (КДБ – ред.) для України, в першу чергу, це величезне зростання інтересу в громадськості до того, що у нас зберігається. Якщо говорити про 2014-2015 рр. і про сьогоднішній рік, то кількість тих, хто до нас звертається, зросла двічі. Переважна більшість тих, хто до нас звертається, понад 60%, - це ті, хто хоче отримати інформацію про своїх рідних", - зазначив Когут.

Він відмітив, що найчастіше до архівів звертаються внуки, правнуки раніше репресованих осіб, тому ключове завдання на сьогодні – розповідати про те, що насправді трапилося з репресованими.

Крім того, документи про репресії дають можливість співвітчизникам побачити, як виглядали їхні репресовані предки.
"Дуже часто, після буремних років 20 століття, фотокартки їхніх родичів збереглися лише в цих архівних кримінальних справах", - додав Когут.

Нагадаємо, Україна стала першою за відкритістю доступу до архівів КДБ.

Українські Національні Новини

Суспільство