politoloh-otsinyv-ymovirnist-prodovzhennia-novym-premierom-brytanii-aktyvnoi-pidtrymky-ukrainy

Політолог оцінив ймовірність продовження новим прем'єром Британії активної підтримки України

 • 130211 переглядiв

З високим ступенем ймовірності можна говорити, що лідер британської Лейбористської партії Кір Стармер, який став прем'єр-міністром Великої Британії, продовжить лінію на активну підтримку України. Зокрема, збережеться військова підтримка. Таку думку висловив журналісту УНН політолог-міжнародник аналітичного Центру "Об'єднана Україна" Дмитро Левусь.

"За великим рахунком, ми вже бачимо, що у Великій Британії відбулися тектонічні зсуви, зміни. Тобто правління консерваторів, яке було дуже тривалим, закінчується. Але, з точки зору, як це змінить зовнішню політику, то з високим ступенем ймовірності ми можемо говорити, що така спадковість тієї політики залишиться", - сказав Левусь.

Тобто, за його словами, для України зміни в уряду Британії не є негативом однозначно.

"Всі побоювання, які були раніше, з приводу того, що в партії лейбористів існує таке крайнє ліве крило, яке виступає проти допомоги, воно в принципі зараз дезорганізоване. З високим ступенем ймовірності ми можемо говорити, що Кір Стармер продовжить лінію на активну підтримку України. Більше того, Велика Британія залишиться в активній зовнішній політиці взагалі... Можна дивитися на політику Великої Британії щодо України з певним, хоча й стриманим оптимізмом", - висловив свою думку Левусь.

На запитання, чи зміни в уряді не будуть гальмувати військову допомогу Україні, Левусь сказав: "Так, однозначно (не будуть гальмувати - ред.) Військова допомога збережеться. Скоріш за все, можливо навіть ми побачимо певну інтенсифікацію вибудови цього нового такого альянсу про який багато говорили з Польщою, або скоріше навіть не стільки з Польщею, а безпекового альянсу, який не є альтернативою для НАТО, але все ж таки додає такої додаткової стійкості Європі у протистоянні з рф, куди входитимуть Велика Британія, країни Скандинавії та Балтії й Україна".

"Оскільки для нового прем'єр-міністра потрібен пошук таких проєктів, які б посилили позиції, то думаю, що це один з варіантів, який може бути робочим", - сказав Левусь.

Також, за його словами, залишиться підтримка в плані формування Військово-морських сил України, участь Британії у великій кількості коаліцій з надання різноманітних видів озброєння для України.

Доповнення

Букінгемський палац підтвердив відставку лідера британських консерваторів Ріші Сунака з посади прем'єр-міністра Великої Британії після поразки його партії на виборах.

Лідер британської Лейбористської партії Кір Стармер офіційно став прем'єр-міністром Великої Британії після аудієнції з королем Чарльзем ІІІ у Букінгенському палаці у п'ятницю, 5 липня.

Після завершення голосування на виборах у Британії швидко стало зрозуміло, що лейбористи сера Кіра Стармера йдуть до переконливої ​​перемоги, а екзит-пол вказує на значну втрату місць консерваторами.

Оскільки зараз оголошено результати по всіх округах, окрім двох, лейбористи отримали 412 місць - результат, який можна порівняти з тріумфом Тоні Блера в 1997 році.

Популярні

Новини по темі