podalshe-znizhennya-vartosti-zerna-robitime-zbitkovim-viroschuvannya-zernovikh-ukab

Подальше зниження вартості зерна робитиме збитковим вирощування зернових - УКАБ

 • 1632948 переглядiв

КИЇВ. 16 серпня. УНН. У разі подальшого зменшення ціни зернових на українському ринку їх вирощування стане збитковим. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Цитата

«Вже зараз ціна (зернових – ред.) на українському ринку дуже низька, і подальше її зниження буде призводити до збитковості їх вирощування», - вважає експерт.

Загалом, на її думку, подальше зниження цін на зернові малоймовірне. Вона пояснила, що Україна завжди вирощувала в рази більше зернових культур, ніж того потребував внутрішній ринок. При цьому до початку російської збройної агресії левова частка експортоорієнтованої продукції вивозилися в першій половині маркетингового року, тобто одразу після збору врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український агроекспорт за перше півріччя досяг майже 12 млрд дол. – УКАБ

«Минулого року в умовах війни врожай та попередні перехідні залишки експортувалися протягом всього року. Аналогічну ситуацію ми будемо спостерігати і цього року також», - зазначила Світлана Литвин, на думку якої наразі вже існують ризики утворення нових перехідних залишків на наступний рік.

Тобто, як пояснила вона, аграрії будуть мати змогу експортувати вирощену продукцію не тоді, коли це їм вигідно чи є попит, а тоді, коли буде фізична можливість, при цьому несучи значні логістичні витрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевершить торішній: зернова асоціація дала прогноз нового врожаю

Нагадаємо

Українська зернова асоціація офіційно звернулася до виконавчого віце-президента, комісара з питань торгівлі Європейської комісії Валдіса Домбровскіса щодо оптимізації альтернативних маршрутів експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн. Оскільки через зрив російською федерацією Чорноморської зернової ініціативи Україна зіткнулися з потребою додатково збільшити пропускну спроможність “Шляхів солідарності” приблизно на 1-1,5 млн тонн зерна на місяць.

Це можна зробити за рахунок експорту зерна через порти країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії. Наразі ці маршрути мало задіяні через складність і вартість логістики порівняно з іншими маршрутами. Тому УЗА запропонувала запровадити "зелені коридори" для української сільськогосподарської продукції до згаданих портів. Для реалізації цього проекту санітарний, фітосанітарний та ветеринарний контроль пропонується проводити вже на території країни призначення. Також Асоціація пропонує для європейських перевізників запровадити субсидії, аби компенсувати додаткові витрати на транзитні перевезення. Окрім того, для портів пропонується запровадити часткову компенсацію так званих “портових витрат на українське зерно”.

Також нагадаємо, що члени громадської спілки “Всеукраїнський аграрний форум” раніше звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль ігнорує українських аграріїв - вони нагадали про себе листом, у якому вимагають сприяти українському експорту

Представники українського АПК стурбовані ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської комісії, які несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки. Зокрема, вони занепокоєні фактами, які свідчать про невиконання ст. 35 Угоди. Ця стаття говорить про те, що жодна сторона Угоди не повинна запроваджувати будь-які заборони чи обмеження щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони. Однак, переконані аграрії, практика обмежень, зокрема щодо ввезення на територію низки країн-членів ЄС українського зерна, порушує положення Угоди та є дискримінаційною щодо України.

З цього приводу президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в коментарі УНН зазначив, що, на його думку, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Румунія не можуть конкурувати з Україною у агропромисловому комплексі, а блокуванням українського експорту протирічать позиції Єврокомісії та Європарламенту.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Гуменюк: в окупантів у Криму більшає проблем з логістикою

     • 630454 переглядiв

    "Аврора" збирає 10 мільйонів гривень на допомогу саперам ЗСУ

     • 1277671 переглядiв

    Міністр оборони Китаю прибув до білорусі - ЗМІ

     • 987582 переглядiв