pivnichnokoreiska-vez-rason-staie-kliuchovym-tsentrom-dlia-zrostannia-torhivli-ta-ymovirnykh-postavok-zbroi-do-rosii

Північна Корея та рф використовують спеціальну економічну зону "Расон" для торгівлі зброєю - Reuters

 • 33680 переглядiв

СЕЗ "Расон" у Північній Кореї стає центром збільшення торгівлі з Росією, що сприяє постачанню північнокорейської зброї до Москви.

Спеціальна економічна зона (СЕЗ) "Расон" у Північній Кореї, поступово перетворюється на епіцентр зростаючої торгівлі КНДР із росією, включно з постачанням зброї для війни москви в Україні. про це повідомляє Reuters, передає УНН.

Деталі 

СЕЗ "Расон" (Rason Special Economic Zone) була створена на початку 1990-х на сході країни на кордоні з Китаєм і росією і мала  певний успіх, але нові санкції та закриття кордонів під час пандемії COVID-19 зупинили тут майже всю торгівлю і туризм.

Водночас останніми місяцями з’явилися явні ознаки того, що ця територія готова до поновлення активної діяльності: вперше з 2018 року там почали причалювати кораблі, а супутникові зображення свідчать про сплеск торгівлі як із порту, так і з залізничної лінії до росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп: КНДР продовжує ухилятися від резолюцій ООН

Аналітики зазначають, що на тлі війни в Україні Північна Корея і росія стають дуже близькими, і СЕЗ у Расоні з її готовою інфраструктурою дозволить цим двом країнам швидко наростити обсяги торгівлі.

Окрім комерційної продукції, переконані фахівці, Расон також використовується для поставок північнокорейської зброї до росії. На це вказують супутникові зображення місцевого порту з російськими військовими кораблями, пов’язаними з системою матеріально-технічного забезпечення армії рф, які від серпня часто заходять у цей порт. Вважається, що цими кораблями з Північної Кореї до росії перевозять зброю, зокрема транспортували 2000 контейнерів, у яких могли бути артилерійські снаряди та ракети малої дальності.

Спостерігачі також встановили, що з кінця минулого року на залізничній станції Туманган у "Расоні", яка має сполучення з росією, триває підвищена активність, а після візиту у Пхеньян у липні міністра оборони рф сергія шойгу на залізничних коліях стало значно більше товарних вагонів.

Доповнення 

Зазначається, що через "Расон" росія може постачати КНДР більше вугілля, нафти та борошна, а також відправляти до Північної Кореї більше туристів. До того ж якщо північнокорейським робітникам дозволять знову їхати на заробітки у рф, вони матимуть більше можливостей надсилати російські товари, ліки та інше родичам додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Південна Корея розглядає можливість відновлення постів охорони в демілітаризованій зоні через військові дії Північної Кореї

Reuters зауважує, що минулого року 97% усієї зовнішньої торгівлі КНДР припадало на Китай, а нинішній розподіл встановити складно, оскільки Федеральна митна служба рф призупинила публікацію статистики зовнішньої торгівлі.

Проте у грудні минулого року росія вперше від 2020-го поновила експорт нафти до Північної Кореї й до квітня експортувала через "Расон" близько 67,3 тис. барелів. Найближчим часом російські поставки через СЕЗ "Расон", як очікується, зростатимуть швидкими темпами, а номенклатура продукції постійно розширюватиметься, в тому числі коштом деревини та продовольства.

Довідково 

"Расон" – найстаріша та найбільша з 29 зон економічного розвитку Північної Кореї, займає центральне місце в прагненні країни залучити іноземні інвестиції. За даними експертів і урядових видань Північної Кореї, тут розташований один із перших і найбільших ринків Північної Кореї, там була перша мобільна мережа країни, і це єдине місце, де Північна Корея легалізувала купівлю-продаж будинків у 2018 році.

Нагадаємо

22 листопада Північна Корея запустила на орбіту розвідувальний супутник, проігнорувавши попередження Сполучених Штатів та їхніх союзників. У відповідь Південна Корея призупинила дію частини військової угоди, підписаної з Пхеньяном у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея отримала допомогу від Росії для запуску розвідувального супутника - Reuters

Володимир Омельченко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Рада Україна-НАТО затвердила річну програму роботи

     • 30081 переглядiв