pidpryiemstvo-ne-mozhe-rozporiadzhatysia-svoim-mainom-cherez-zvolikannia-fondu-harantuvannia-vkladiv

Підприємство не може розпоряджатися своїм майном через зволікання Фонду гарантування вкладів

 • 171599 переглядiв

Підприємство не може розпоряджатися своїм майном через зволікання Фонду гарантування вкладів

У процесі ліквідації банку "Конкорд" вже неодноразово виникали ситуації, що порушують права клієнтів банку. УНН стало відомо ще про один випадок, коли підприємство-власник майна не може повною мірою скористатися своїм правом.

Як пояснили УНН представники цього підприємства, ситуація виникла через зволікання Фонду гарантування вкладів, який має всі необхідні повноваження, аби її вирішити. Свого часу компанія взяла у банку "Конкорд" кредит під заставу нерухомого майна. На момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку кредит був повністю погашений, і з майна, яке перебувало в заставі, мали б бути зняті всі обтяження, які були накладені у межах укладеного між компанією та банком договору. Однак після того, як компанія погасила кредит, нотаріус не був належним чином поінформований, що договір припинив свою дію, адже всі кредитні зобов’язання закриті, і компанія відтепер може вільно розпоряджатися своїм майном.

Компанія, у серпні 2023 року, звернулась до Фонду з вимогою про зняття арешту та заборону відчуження з нерухомого майна. Попри це, нерухоме майно компанії протягом 4-ох місяців продовжує знаходитися в реєстрі прав власності на нерухоме майно з обтяженнями про іпотеку та заборону, оскільки Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не здійснює необхідних дій, пов'язаних з їх вилученням обтяження

- пояснили у компанії.

Юристи наголошують, що така ситуація суперечить принципу непорушності права власності, який гарантується, зокрема, Конституцією України та міжнародно-правовими актами. "Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 1 серпня 2023 року (день повідомлення про ліквідацію банку "Конкорд" - ред.), не виконує свої зобов'язання щодо звернення до нотаріуса із заявою про зняття заборони відчуження нерухомого майна, яка наразі є чинною. Зволікання Фондом зі зняттям арешту та заборони відчуження з нерухомого майна призводить до того, що компанія несе значні збитки, не може вести господарську діяльність, отримати кредит в іншому банку та надати забезпечення", - пояснили в компанії та додали, що відповідні дії з боку Фонду мали б бути вчинені без будь-яких додаткових дій з боку компанії.

Саме на Фонд після виконання боржником своїх зобов'язань покладається обов'язок припинити обтяження, накладені з метою виконання кредитного зобов'язання, звернувшись до нотаріуса.

"Щодо нотаріуса, то і тут Фонд визначив та оголосив єдиного нотаріуса, з яким вони співпрацюють та в якого зняття обтяження в 3 рази дорожче за аналогічну дію у інших нотаріусів", - додали у компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємства-позичальники банку "Конкорд" можуть оскаржувати бездіяльність Фонду гарантування - юрист

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Селидове: уже двоє загиблих після ракетної атаки рф на лікарню

     • 34113 переглядiв

    У тимчасово окупованому Бердянську вибух - Федоров

     • 29820 переглядiв

    Ворог скинув керовану авіабомбу на село на Харківщині

     • 39504 переглядiв

    Над Житомирщиною вночі збили два російські дрони-камікадзе

     • 28383 переглядiв

    На Донеччині окупанти поранили ще одну людину

     • 29435 переглядiв