pidpryiemstva-pozychalnyky-banku-konkord-mozhut-oskarzhuvaty-bezdiialnist-fondu-harantuvannia-yuryst

Підприємства-позичальники банку "Конкорд" можуть оскаржувати бездіяльність Фонду гарантування – юрист

 • 163875 переглядiв

Адвокат Сергій Лисенко прокоментував можливість оскарження позичальниками банку "Конкорд" бездіяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Він пояснив порядок оскарження в адміністративному порядку.

Підприємства, які взяли під заставу депозитів кредити у банку "Конкорд" та з моменту початку ліквідації банку змушені сплачувати відсотки за кредитами, не отримуючи прибутки з депозитів (за якими відсотки вже не нараховуються), можуть оскаржувати бездіяльність Фонду гарантування вкладів. Таку думку у коментарі УНН висловив адвокат Сергій Лисенко.

 У разі наявності достатніх підстав, можливо оскаржити бездіяльність ФГВФО. Оскарження відбувається в адміністративному порядку. Попередньо можливо відправити адвокатський запит до ФГВФО з вимогою надати інформацію про стан розгляду заяв та строком прийняття рішення. Відповідь на адвокатський запит має бути надана протягом 5 робочих днів з моменту отримання запиту

 - пояснив процедуру адвокат.

УНН повідомляв про підприємства, які брали кредит під заставу депозиту в банку "Конкорд", і з початком процедури ліквідації банку, продовжують платити відсотки за кредитом. Підприємства неодноразово зверталися до Фонду гарантування вкладів з тим аби реструктурувати відсотки за кредитом або ж стягнути депозит для погашення кредиту. Однак ситуація залишається не вирішеною з 1 серпня, коли НБУ оголосив про ліквідацію банку "Конкорд" та відзив ліцензії.

Наразі підприємства вивчають можливість звернення до правоохоронців через службову недбалість представників Фонду гарантування. Адже, як пояснюють юристи саме Фонд має законні підстави для вирішення проблеми, що негативно відображається на діяльності підприємств, адже саме рішення Фонду дозволить, зокрема, використати депозит, під заставу якого виданий кредит, для погашення цього кредиту.

Загалом же, як пояснює Лисенко, є і загальні правила.

"Забезпечення належного виконання Зобов'язання, що випливає з Кредитного договору, передає, а Заставодержатель приймає в заставу в порядку і на умовах, визначених цим Договором Предмет застави, що належить Заставодавцю на праві власності. Порядок задоволення вимог заставодержателя за рахунок предмета застави визначається у відповідному Договорі", - пояснює юрист, уточнюючи, що порядок умови звернення стягнення та зарахування депозиту під заставу встановлено договором застави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист: процедури нарахування відсотків банком, у якого відізвана ліцензія, незаконна

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Випадок гепатиту А виявили на Київщині

     • 21425 переглядiв

    Над Дніпропетровщиною була знищена ворожа ракета

     • 4765 переглядiв