palata-predstavnikiv-ssha-pogodila-oboronniy-byudzhet-na-2024-rik-iz-300-mln-dol-dlya-ukrayini

Палата представників США погодила оборонний бюджет на 2024 рік із 300 млн дол. для України

 • 499836 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Палата представників Конгресу США у п'ятницю проголосувала за проект оборонного бюджету США на 2024-й рік із 300 млн дол. для України. Розгляд оборонного бюджету в Сенаті США вже заплановано на вівторок, 18 липня, повідомляє УНН з посиланням на Голос Америки.

Деталі

Палата представників у четвер засідала майже до опівночі, розглядаючи 200 поправок. Республіканцям вдалось домогтись затвердження низки пропозицій, з якими категорично не погоджуються демократи. Зокрема, щодо расових та гендерних питань, а також щодо політики Пентагону стосовно абортів.

Водночас, п’ять поправок, які вимагали скоротити або взагалі припинити допомогу Україні, не набрали голосів. Зокрема, відхилили поправку республіканки Марджорі Тейлор Грін, яка вимагала прибрати 300 мільйонів доларів для України із оборонного бюджету: 89 - "за", 358 - "проти". Провалилася і поправка республіканця Метта Гейца, який вимагав відмінити всю безпекову допомогу Україні: 70 - "за", 358 - "проти".

Цього року демократ Джаред Голден намагався внести поправку щодо збільшення запропонованої допомоги Україні обсягом 300 мільйонів доларів в оборонному бюджеті США - 2024, на 500 мільйонів доларів, так щоб фінальна сума відповідала минулорічній. Але ця пропозиція не пройшла комітет Палати представників з питань збройних сил: 28 - "за", 31 - "проти".

Водночас, у повну версію проекту оборонного бюджету Палати представників комітети додали пропозицію республіканця Метта Гейца про додаткового спеціального інспектора (за зразком інспектора з питань відновлення Афганістану), який перевірятиме допомогу, що надходить в Україну. Міноборони США, Агентство США з міжнародного розвитку та Держдеп вже мають аналогічних інспекторів, які ведуть відповідні перевірки, а також звітують у Конгресі. В офіційній заяві від 10-го липня адміністрація повідомила законодавцям, що виступає проти положення про нового спецінспектора для України.

Згідно із поправкою про спецінспектора, адміністрація президента США також повинна надавати публічний звіт, щодо військової та невійськової допомоги наданої Україні. Прописані й інші форми звітування, щодо допомоги, наданої Україні, як з боку США, так і з боку інших союзників та партнерів. Зокрема, у розділі 1225 ідеться, що "міністр оборони США має подавати конгресовим комітетам з питань оборони план заохочення збільшення загальних внесків країн-союзників".

Розділ 1224 закликає продовжити дію закону про ленд-ліз для України, ухваленого у 2022-му, як мінімум іще на один рік, до кінця 2024-го. Своєю чергою, в проекті оборонного бюджету Сенату також прописано, що загальна підтримка України має бути продовжена щонайменше до 2027-го року.

Окремі кошти прописані на дослідження потенціалу для створення центру передового досвіду України з лікування черепно-мозкових травм та пошкодження кінцівок та ампутацій, отриманих в наслідок російської агресії.

У документі також йдеться, що підрозділи Міноборони США мають вивчати та переймати досвід війни в Україні.

Тепер проект оборонного бюджету мають проголосувати у Сенаті, а згодом остаточна версія узгоджується і передається на підпис президенту США.

Доповнення

На продовження сприяння безпеці України у 2024-му році закладено 300 мільйонів доларів. Це рівноцінно сумі, на яку робила запит адміністрація Байдена, але водночас на 500 мільйонів доларів менше, ніж було погоджено минулого року. Тоді, у межах оборонного бюджету США, Україні виділили 800 мільйонів доларів.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    З окупованого Севастополя повідомили про серію вибухів

     • 521843 переглядiв

    У Черкасах з вікна випала 2-річна дитина

     • 512555 переглядiв

    Президент Південної Кореї прибув до України

     • 414113 переглядiв