opytuvannia-viddaiut-leiborystam-perekonlyvu-peremohu-na-vyborakh-u-velykii-brytanii-ft

Опитування віддають лейбористам переконливу ​​перемогу на виборах у Великій Британії - FT

 • 17007 переглядiв

Британія в четвер пішла на вибори, і сер Кір Стармер, за прогнозами, прийде до влади внаслідок історичної переконливої ​​переваги Лейбористської партії, через що Консервативна партія Ріші Сунака зіткнеться з однією з найгірших поразок у своїй історії, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Серія опитувань громадської думки показала, що Стармер був на шляху до того, щоб здобути більшість у британській Палаті громад у понад 200 голосів, випередивши сера Тоні Блера з більшістю у 179 голосів у 1997 році та принісши лейбористам першу перемогу на всезагальних виборах з 2005 року.

Виборчі дільниці відкрилися о 7-ій ранку і закриваються о 22:00 за місцевим часом (хоча будь-хто, хто ще стоїть у черзі, зможе проголосувати), і до цього моменту масштаб очікуваної поразки Сунака стане зрозумілим, зазначає видання. Опитування показують, що торі можуть отримати менше, ніж 156 місць, які вони отримали в 1906-у, що є їх гіршим результатом.

"Сьогодні Велика Британія може розпочати новий розділ, - сказав Стармер, коли країна готувалася до голосування. - Нова ера надії та можливостей після 14 років хаосу та занепаду".

Ще до того, як були підраховані голоси, близький соратник Сунака Мел Страйд заявив, що на виборах "імовірно, буде зафіксована найбільша переважна більшість лейбористів, яку коли-небудь бачила ця країна".

Стармер зазначав раніше, що сказав своїй команді не заспокоюватись щодо перемоги, але додав, що лейбористи провели "велику підготовку до роботи уряду".

"Отже, хоча ми й не забігали вперед, насправді ми старанно готувалися, виходячи з того, що необхідно одразу розпочати справу з першого дня, що ми й збираємося зробити", - сказав він.

Прем'єр-міністр Сунак попередив про небезпеку надання Лейбористської партії "надбільшості" в останній спробі переконати виборців дотримуватися підтримки торі та гарантувати, що його партія зможе принаймні забезпечити ефективну опозицію.

"Настрій розпачу, що навис над передвиборною кампанією консерваторів – шеститижневим каталогом помилок та збитків, завданих самим собі – посилився напередодні виборів, коли Sun Руперта Мердока підтримала Стармера", - пише видання. "Торі втомилися", - заявила таблоїдна газета.

Ситуація, як вказано, посилювалася серією мега-опитувань MRP, які припускали, що партія лейбористів переможе з безпрецедентним відривом.

Опитування YouGov у середу було типовим: згідно з прогнозами, лейбористи отримають 431 місце в порівнянні з консерваторами, які отримують всього 102 місця, а ліберал-демократи отримають рекордні 72 місця, перевершивши результат у 62 місця, які партія отримала в 2005 році.

Опитування дало партії Reform UK Найджела Фараджа лише три місця, але популістська партія відбирає підтримку консерваторів по всій країні, сприяючи перемозі лейбористів, вказує видання. За прогнозами, Шотландська національна партія посідає друге місце в Шотландії з 18 місцями після лейбористів.

За сценарієм YouGov, будуть "повалені" великі фігури серед консерваторів, у тому числі канцлер Джеремі Гант, міністр оборони Грант Шаппс та лідер Палати громад Пенні Мордаунт.

Ліз Трасс, колишній прем'єр-міністр від Консервативної партії, веде напружену боротьбу з лейбористами за місце в Норфолку, хоча опитування показують, що сам Сунак ще повинен утримати свій виборчий округ у Річмонді в Йоркширі.

За останніми внутрішніми прогнозами консерваторів, партія впевнено збереже близько 80 місць, а ще 60 округів розглядаються як "у грі", за словами високопоставленого інсайдера серед торі.

Це передбачає, що навіть за оптимістичного сценарію консерватори можуть повернути лише близько 140 депутатів порівняно з 365 на попередніх виборах.

"Деякі консерватори вже обговорюють боротьбу за контроль над партією на тлі поразки, а колишній міністр внутрішніх справ Суелла Браверман закликає до "фараджистського" підходу", - пише видання.

Проте Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр від Консервативної партії, який із запізненням вступив у передвиборчу боротьбу, як повідомляється, застеріг від будь-якого зближення з Фараджем, якого він називав "улюбленим папугою путіна".

При цьому видання вказує, що "багато округів знаходяться на вістрі ножа, результат далеко не однозначний, і консерватори все ж таки можуть досягти більшого, ніж припускають опитування". Лейбористська партія, як вказано, стабільно показує 20-процентне лідерство.

Підсумкове опитування MRP, проведене Focaldata, дало Лейбористській партії більшість у 238 місць, а опитування More in Common дало партії Стармера перевагу в 210 місць. Опитування JLP дало Лейбористській партії більшість у 234 місця.

Якщо опитування виявляться правдивими, перемога Стармера буде підтверджена рано-вранці в п'ятницю, а передача влади від консерваторів до лейбористів відбудеться пізніше, вказує видання.

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак призначив дострокові парламентські вибори на 4 липня22.05.24, 19:35

Популярні

Новини по темі