ukenru
okupanty-ne-heroi-u-dnipri-aktyvisty-vymahaiut-znesty-pamiatnyk-komanduvachu-povitriano-desantnykh-viisk-srsr-marhelovu

“Окупанти – не герої”: у Дніпрі активісти вимагають знести пам’ятник командувачу повітряно-десантних військ СРСР Маргелову

 • 20978 переглядiв

У Дніпрі громадська організація родин загиблих українських військовослужбовців вимагає демонтувати пам'ятник радянському воєначальнику Василю Маргелову та встановити пам'ятник бійцям 25-ї повітряно-десантної бригади, які загинули у війні з Росією.

Громадська організація родин загиблих українських військовослужбовців "Родинне коло загиблих героїв" у Дніпрі організувала акцію з вимогою до міської влади міста демонтувати пам’ятник командувачу повітряно-десантних військ СРСР Василю Маргелову й встановити на його місці монумент загиблим у війні з росією бійцям 25-ої повітряно-десантної бригади ЗСУ. Про це повідомляє Радіо Свобода, передає УНН.

Деталі

Як пише видання, представники громадської організації загиблих українських військовослужбовців "Родинне коло загиблих героїв" вимагають від міської влади Дніпра демонтувати пам’ятник командувачу повітряно-десантних військ СРСР Василю Маргелову й встановити на його місці монумент загиблим у війні з росією бійцям 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ.

У радянські часи ми жили міфами про Маргелова. Мій син служив у ПДВ, і я знаю, як їх там "накачували" Маргеловим. Тоді до них у бригаду приїздили два його сини і казали оте все: "ми разом", "дєди воєвалі" і так далі. Минув час, і ті самі російські десантники, виховані Васею Маргеловим, – подивіться, що вони наробили в Україні, окупанти… А пам’ятник Маргелову в центрі міста стоїть! Наполягаємо, щоб його демонтували, а на цьому місці поставили пам’ятник нашим десантникам, нашим захисника

- сказав керівник організації Сергій Ніконов.

Також учасник акції Василь Олійник розповів, що звернення з пропозицією демонтажу пам’ятника Маргелову до міськради подавали ще в травні 2022-го року. Його підписало близько двох десятків громадських організацій регіону. Відповіді від міськради не отримали. Наразі готують нове звернення.

Радіо Свобода раніше зверталася до міської влади з запитом щодо демонтажу пам’ятника, але там відповіли, що його зносити не планується.

Довідково

Василь Маргелов народився на Дніпропетровщині. Був командувачем повітряно-десантних військ СРСР (1954–1959, 1961–1979), Героєм СРСР, лауреатом Державної премії СРСР (1975). Відомо, що Маргелов брав участь у радянській окупації європейських країн наприкінці 30-их – на початку 40-их років ХХ століття, зокрема Фінляндії, Польщі, Румунії, Болгарії, Чехословаччині, і придушенні повстань 1956 року в Угорщині та 1968 року в Чехословаччині, кажуть учасники заходу.

Нагадаємо

Арку Свободи українського народу (колишня назва - Арка Дружби народів) у Києві не будуть зносити, оскільки вона вважається однією з визначних архітектурних пам'яток столиці.