nynishnia-speka-v-seredzemnomori-praktychno-nemozhlyva-bez-zminy-klimatu-vcheni

Нинішня спека в Середземномор'ї "практично неможлива" без зміни клімату - вчені

 • 14495 переглядiв

Група кліматологів заявила, що липнева спека в Середземномор'ї була б неможливою без глобального потепління. Температури були на 3,3°C вищими через зміну клімату, екстремальна спека стає все частішою.

Хвиля спеки, що спостерігалася в Середземномор'ї в липні, була б "практично неможливою" у світі без глобального потепління, заявила в середу група кліматологів, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Смертоносна хвиля тепла принесла температуру значно вище 40 градусів Цельсія до Південної Європи та Північної Африки, де такі екстремальні літні періоди стають дедалі частішими.

Виснажлива спека забрала понад 20 життів за один день у Марокко, викликала лісові пожежі в Греції та на Балканах і додала напруги спортсменам, які змагаються по всій Франції на літніх Олімпійських іграх.

World Weather Attribution, мережа вчених, які є піонерами в галузі методів, що рецензуються, оцінки можливої ​​ролі зміни клімату в конкретних екстремальних подіях, заявила, що така ситуація зрозуміла.

""Екстремальні температури, досягнуті в липні, були б практично неможливими, якби люди не нагрівали планету, спалюючи викопне паливо", - йдеться у звіті WWA, складеному п'ятьма дослідниками.

Аналіз розглядав середню температуру липня та був зосереджений на регіоні, що включає Марокко, Португалію, Іспанію, Францію, Італію та Грецію.

Учені використовували ці та інші кліматичні дані, щоб оцінити, як спека в липні порівнювалася з аналогічними періодами у світі до того, як людство почало швидко спалювати нафту, вугілля та газ.

Вони дійшли висновку, що спека, зафіксована в Європі, була на 3,3 градуси вищою через зміну клімату.

За межами Середземномор'я сильна спека цього тижня досягла Парижа, де спортсменам, які беруть участь в Олімпійських іграх, було непросто, коли температура цього тижня досягла середини 30-х градусів.

"Надзвичайно спекотні липневі місяці більше не є рідкісними подіями", - сказала Фрідеріке Отто, кліматолог з Імперського коледжу Лондона, співавтор дослідження.

"У сьогоднішньому кліматі... липні з екстремальною спекою очікуються приблизно раз на десятиліття", - сказала вона.

Доповнення

Учені давно встановили, що зміна клімату призводить до екстремальної погоди та робить хвилі тепла більш тривалими, спекотними та частими.

Цей останній епізод стався в місяць, коли глобальні температури злетіли до найвищих значень за всю історію спостережень, а чотири найспекотніші дні, що спостерігалися вченими, були зафіксовані в "підручниках історії" в липні.

Останні 13 місяців були найтеплішим періодом за всю історію спостережень, перевищивши межу в 1,5°C, яка, за словами вчених, повинна підтримуватися незмінною протягом тривалого часу, щоб уникнути катастрофічної зміни клімату.

Популярні

Новини по темі

Boeing призначає нового CEO на тлі звіту про значний збиток

 • 18691 переглядiв

G7 висловила занепокоєння з приводу виборів у Венесуелі

 • 14434 переглядiв