nove-vydavnytstvo-otrymalo-derzhzamovlen-na-maizhe-180-mln-hrn-i-drukuvatyme-pidruchnyky-za-zavyshchenymy-tsinamy-u-mon-vidreahuvaly

Нове видавництво отримало держзамовлень на майже 180 млн грн і друкуватиме підручники за завищеними цінами? У МОН відреагували

 • 21371 переглядiв

Нове видавництво «Атлант» отримало держзамовлення на 178 млн грн, завищивши ціни на підручники. МОН ініціювало службове розслідування щодо закупівлі підручників за завищеною вартістю.

На українському ринку навчальної літератури з’явилося нове видавництво "Атлант", яке буквально за лічені місяці отримало від Міносвіти більше 100 замовлень на випуск шкільних підручників загальною вартістю майже 180 млн грн. Як зазначено у розслідуванні NGL.media, видавництво ймовірно завищило ціни на підручники, а прибуток "Атланту" від кількамісячної співпраці з державним "Інститутом модернізації змісту освіти" може сягнути 100-120 млн грн. У Міністерстві освіти і науки вже відреагували на матеріал та  ініціювали службове розслідування щодо закупівлі, передає УНН.

Деталі

Лише за останні два місяці державна наукова установа Міносвіти "Інститут модернізації змісту освіти" уклала 83 угоди на видання підручників з ТОВ "Видавництво Атлант". Ці угоди на загальну суму майже 163 млн грн укладені впродовж червня-липня напряму, без оголошення тендерів.

Усі ці підручники призначені для шкіл з мовами навчання національних меншин (польською, угорською, румунською), а також для учнів з особливими освітніми потребами.

Типовим прикладом є укладена 27 червня угода вартістю 5,4 млн грн на видання майже 12 тис. підручників "Здоров’я, безпека та добробут" для шестикласників з особливими освітніми потребами.

В угоду включені технічне завдання і планова калькуляція, де розписані усі витрати і прибуток видавництва. Очікувано найбільшою статтею витрат є поліграфічні послуги – 4,8 млн грн. Ще 370 тис. грн передбачені на загальні витрати і гонорари авторам. Рентабельність всіх етапів виробництва, згідно з калькуляцією, не перевищує 5% та становить менше 260 тис. грн. Таким чином один підручник від "Атланта" обійдеться платникам податків у 455 грн.

Щоб з’ясувати виправданість таких витрат на поліграфічні послуги NGL.media звернулися до кількох українських друкарень з проханням надати розрахунки вартості їхніх послуг з друку підручника за таким же технічним завданням (наклад, обсяг, щільність паперу, колір тощо).

У результаті виявилось, що вартість поліграфічних послуг у калькуляції "Атланту" завищена у щонайменше два рази.

Проте найцікавішою виявилась цінова пропозиція харківської друкарні ТОВ "ПЕТ", де друкує свої підручники видавництво "Атлант". Саме ця друкарня випустила усі підручники за минулорічними угодами "Атланту" з "Інститутом модернізації змісту освіти".

Отримавши від NGL.media технічне завдання з аналогічними показниками, ТОВ "ПЕТ" висловило готовність впродовж місяця видрукувати 12 тис. підручників за 871,2 тис. грн. Це майже у п’ять разів дешевше, аніж закладені "Атлантом" 4,8 млн грн.

Якщо врахувати додаткові витрати, гонорар і рентабельність, закладені "Атлантом", вартість одного підручника, оплаченого бюджетним коштом, могла б скласти 109 грн, а не 455 грн.

Угода на видання підручника "Здоров’я, безпека та добробут" для школярів з особливими освітніми потребами – це лише одна з 83 угод, які впродовж червня та липня 2024 року "Інститут модернізації змісту освіти" уклав з ТОВ "Видавництво Атлант". Загальна вартість цих угод – майже 163 млн грн. Враховуючи ще 21 уже виконану угоду, укладену у грудні минулого року, загальна вартість отриманих "Атлантом" бюджетних замовлень становить 178 млн грн.

Визначити конкретні переплати по всіх цих угодах складно, бо для порівняння довелося би розраховувати сотні калькуляцій на підручники різних накладів і обсягів для кількох друкарень. Проте декілька експертів видавничого ринку, яких NGL.media попросили проаналізувати десять найбільших угод, стверджують, що очевидним є завищення вартості поліграфічних послуг у два-три рази.

"Звичайно, варто було б детально аналізувати кожну з цих угод, але проглянувши надіслані вами техзавдання і планові калькуляції, можу впевнено сказати, що вартість завищена у два-три рази, а подекуди і більше. Це очевидно будь-кому на нашому ринку", – сказав NGL.media технічний директор одного з українських видавництв і , яке також користується послугами ТОВ "ПЕТ".  

Виходячи з таких оцінок, прибуток "Атланту" від кількамісячної співпраці з державним "Інститутом модернізації змісту освіти" може сягнути 100-120 млн грн.

Директорка ТОВ "Видавництво Атлант" Лєля Мінакова фактично відмовилась від коментарів з приводу завищення вартості виготовлення підручника "Здоров’я, безпека та добробут", наполягаючи у письмовій відповіді NGL.media, що "такий факт відсутній".

Натомість директор державної наукової установи "Інститутом модернізації змісту освіти" Євген Баженков у відповіді на запит NGL.media заявив, що його організація не впливає на вибір друкарні. "Видавництва, у тому числі ТОВ "Видавництво Атлант", самостійно визначають поліграфічне підприємство, яке спроможне виконати державне замовлення щодо друку підручника у визначений термін на умовах видавництв", – стверджує він.

Додамо

Видавництво "Атлант", яке так стрімко увірвалося на ринок навчальної літератури, засноване менше року тому у Києві. Проте його засновниками і власниками є троє бізнесменів, які уже давно і дуже успішно освоїли цей ринок – Віктор Круглов, Олег Фурман та Олег Костенко. 

Віктор Круглов є власником видавничої групи "Основа" і видавництва "Ранок". "Основа" щороку випускає понад 200 нових найменувань навчальних, довідкових і пізнавальних книжок, а "Ранок" є традиційним постачальником підручників для Міносвіти. Наприклад, у 2021 році "Ранок" отримав на підручники 121 млн грн, посівши перше місце за сукупною вартістю підрядів від Міносвіти. Друге місце (82 млн грн) у цьому рейтингу отримало видавництво "Генеза", яким володіє Олег Фурман, а третє місце (81 млн грн) дісталося видавничому центру "Оріон" Олега Костенка. Ці три видавництва кілька років поспіль отримували більше половини всіх грошей, які уряд виділяє на видання шкільних підручників.

"Ранок" і "Генеза" продовжують лідирувати і у 2024 році, вже отримавши від Міносвіти понад 190 млн грн і 170 млн грн відповідно, а от третє місце з портфелем замовлень на 163 млн грн, отриманих лише за два місяці, посів "Атлант".

Формально Круглов, Фурман і Костенко є конкурентами на ринку навчальної літератури. Проте це не завадило їм об’єднати інтереси у новому бізнес-проекті, який менше ніж за рік уже отримав від Міносвіти 104 угоди на 178 млн грн.

Очолила новостворене видавництво "Атлант" Лєля Мінакова, колишня заступниця голови правління державного холдингу "Укрвидавполіграфія" –  найбільшої в Україні видавничо-поліграфічної компанії, що курує роботу 23 профільних підприємств.

Наразі "Атлант" отримував підряди лише на підручники для школярів з особливими освітніми потребами та мовами навчання національних меншин.

Щодо іншомовних підручників, "Атлант" укладає договори на переклад і адаптацію з видавництвами, які володіють авторськими правами на українську версію. Аналіз уже виданих "Атлантом" підручників показав, що такі угоди воно укладало з видавництвами своїх власників – "Ранок" та "Генеза".

З підручниками для школярів з особливими освітніми потребами ситуація трохи інша. Такі підручники готує авторський колектив і подає на конкурс державного "Інститутом модернізації змісту освіти", який у результаті відбору рекомендує їх для видання державним коштом. Такі підручники отримують відповідний гриф Міносвіти. Автори ж тим часом реєструють авторське право на підручник, а видавництво "Атлант" укладає з ними угоди на його використання. Такі угоди і дозволяють отримувати держпідряди.

Позиція МОН

У Міністерстві освіти і науки України заявили, що ініціюють службове розслідування щодо закупівлі Інститутом модернізації змісту освіти підручників для дітей з ООП за завищеною ціною.

"... ми отримали інформацію, що Інститут модернізації змісту освіти, який уповноважений організовувати експертизу і закупівлю підручників, уклав угоду на їхнє придбання за завищеною вартістю.

Інститут модернізації змісту освіти — окрема юридична особа, що займається організацією конкурсу та закупівлею підручників і посібників для шкіл", - йдеться у заяві.

У відомстві зауважили, що неухильно дотримуються антикорупційних принципів, тому вдячні представникам медіа за те, що звернули увагу на можливі порушення.

"Обовʼязково повідомимо про результати службового розслідування", - резюмували у МОН.

Популярні

Новини по темі

Grain from Ukraine: Україна поставила 538 тонн олії до Мавританії

 • 55186 переглядiв