ne-u-kyievi-prydumaly-siiiarto-prypustyv-shcho-yes-mih-poprosyty-ukrainu-zupynyty-tranzyt-rosnafty

"Не у Києві придумали": Сійярто припустив, що ЄС міг попросити Україну зупинити транзит роснафти

 • 58427 переглядiв

Глава МЗС Угорщини припустив, що ЄС міг попросити Україну зупинити транзит нафти "Лукойлу". Він звинуватив Єврокомісію у бездіяльності щодо захисту інтересів Угорщини та Словаччини.

Очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто припустив, що це ЄС попросив Україну зупинити транзит нафти російської компанії "Лукойл" своєю територією, передає УНН.

"Минуло більше як тиждень, як ми разом зі Словаччиною ініціювали позов Єврокомісії проти України через заборону поставок нафти. Минуло більше як тиждень, а Єврокомісія нічого не зробила. Незважаючи на загрозу енергетичній безпеці двох країн-членів ЄС, попри кристально очевидне порушення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Брюссель мовчить", - написав Сійярто у Facebook.

На його думку, є два варіанти. Перший за його словами полягає в тому, що нібито Європейська комісія настільки слабка, що не може забезпечити дотримання "фундаментальних інтересів двох держав-членів проти кандидата в члени".

"Другий. Всю справу придумали не в Києві, а в Брюсселі, і не український уряд, а Єврокомісія хотіла шантажувати дві миролюбні країни, які відмовилися від поставок зброї", - стверджує Сійярто.

"Єврокомісія і особисто президент Урсула фон дер Ляєн повинні негайно дати свідчення: чи просив Брюссель у Києва заборонити поставки нафти? А якщо ні, то чому Єврокомісія більше як тиждень не вживає жодних заходів?" - продовжив свої звинувачення Сійярто.

Доповнення

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника "лукойл" після того, як у червні Україна запровадила заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що блокуватиме 6,5 млрд євро виплат із Європейського фонду миру на компенсацію поставок зброї Україні, через посилення санкцій Україною проти "Лукойлу", через що транзит російської нафти призупинився.

Financial Times повідомляло з посиланням на джерела, що країни - члени ЄС не підтримали заклик Угорщини та Словаччини зняти санкції з російського "лукойлу", щоб відновити транзит російської нафти.

Сійярто повідомляв, що обговорив телефоном у понеділок з російським і словацьким колегами рішення України зупинити транзит російського "Лукойлу".

Популярні

Новини по темі