ukenru
ne-gotovi-vaktsinuvatis-vid-covid-19-ponad-polovina-ukrayintsiv-navit-bezplatno

Не готові вакцинуватись від COVID-19 понад половина українців - навіть безплатно

 • 12723 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. В Україні більше ніж половина опитаних людей не готові вакцинуватись від коронавірусу, навіть за умови, якщо щеплення буде безплатним. Такі дані опитування, проведеного 14-16 січня, оприлюднила Соціологічна група "Рейтинг", передає УНН.

"Готові вакцинуватись від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, – 39%, не готові – 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись – 43% (не готові – 52%)", - йдеться у результатах дослідження.

Підтримка безкоштовної вакцинації у динаміці, як вказано, впала, адже у листопаді безкоштовне щеплення підтримували 55%. Натомість кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною, дещо зросла.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, жителів малих міст та тих, хто не боїться захворіти.

Додамо, вибіркова сукупність опитування - 1600 респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Терміни проведення: 14-16 січня 2021 року.

Нагадаємо, Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Довідка: COVAX — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 180 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.

Українські Національні Новини

Суспільство