nbu-prohnozuie-pidvyshchennia-taryfiv-na-opalennia-ta-haz-z-nastupnoho-roku

НБУ прогнозує підвищення тарифів на опалення та газ з наступного року

 • 73953 переглядiв

Національний банк України очікує поступове підвищення тарифів на комунальні послуги з 2025 року. Це пов'язано зі складною ситуацією в енергетичному секторі та необхідністю приведення тарифів до економічно обґрунтованих рівнів.

Національний Банк прогнозує поступове підвищення акцизів та тарифів на послуги ЖКГ, ймовірно, це відбудеться у 2025 році. Про це УНН стало відомо з інфляційного звіту Нацбанку.

Прогноз базується на припущенні, що тарифи на газ, опалення та гаряче водопостачання залишаться незмінними протягом 2024 року. Однак складна ситуація в енергетичному секторі та державному бюджеті, ймовірно, призведе до поступового підвищення тарифів у наступні роки.

Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів. Невизначеність із термінами та величиною коригування тарифів, насамперед енергетичних, є окремим ризиком для прогнозу інфляції

- зазначає регулятор.

Нацбанк зазначає, що суттєве підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансів в енергетичному секторі створить додатковий інфляційний тиск та вимагатиме значного збільшення субсидій для населення.

Водночас, тривале відтермінування рішень щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів призведе до нижчого рівня інфляції, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній. Це підвищуватиме ризики нестабільності на енергоринку, знижуватиме інвестиційний потенціал галузі, а ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє.

Нагадаємо

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що вони поки не розглядають підняття тарифу на електроенергію до 7 грн, хоча вартість електроенергії для населення після підняття тарифу залишається однією з найнижчих в Європі.

Популярні

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 105301 переглядiв

В російському Курську вночі пролунали вибухи

 • 115855 переглядiв

Ілля Яшин опублікував перше фото після звільнення з в'язниці

 • 106729 переглядiв

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 112582 переглядiв

Новини по темі

ППО збила 11 ворожих безпілотників на півдні та сході

 • 22747 переглядiв

Курс валют на 2 серпня: Нацбанк послабив курс гривні

 • 16436 переглядiв