ukenru
napruzhenist-navkolo-siriyi-abo-ukrayini-privede-do-novikh-sanktsiy-svitoviy-bank

Напруженість навколо Сирії або України приведе до нових санкцій - Світовий банк

 • 15110 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Посилення напруженості навколо Сирії або України здатне привести до введення нових санкцій і підриву довіри до регіону, йдеться в опублікованому у вівторок січневій доповіді Світового банку (СБ) "Перспективи світової економіки", передає УНН. У цьому році документ носить назву "Потемнілий небосхил". 

"Уповільнення або скасування структурних реформ в Азербайджані, Вірменії, Білорусії, Туреччини та України викличе зростання політичної невизначеності, а посилення напруженості навколо Сирії або України здатне привести до введення нових санкцій і підриву довіри до регіону", - перераховує СБ ризики розвитку економік країн Європи і Центральної Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк надасть Україні 750 млн доларів

Фахівці вважають, що ризики погіршення ситуації в регіоні представляються більш вагомими.

"Найбільш важлива можливість ескалації фінансових потрясінь в Туреччині і масових банкрутств банків в цій країні. Незважаючи на обмеженість прямих зв'язків між Туреччиною і іншими країнами регіону, посилення фінансових негараздів в цій країні може підштовхнути інвесторів до проведення переоцінки своїх інвестицій в регіон, що, цілком можливо , може викликати відтік капіталу, девальвацію валют і подорожчання запозичень", - підкреслюють автори доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Світового банку йде у відставку

У СБ вважають, що "внаслідок високого державного і приватного боргу країни Центральної Європи схильні до фінансового тиску".

За оцінками авторів доповіді, в 2018 році темпи зростання економіки в Європі та Центральній Азії сповільнилися до 3,1%, що "стало відображенням ослаблення економічної активності в Туреччині в другій половині року".

"Темпи економічного зростання в країнах регіону, за винятком Туреччини, залишилися на колишньому рівні - 2,9%, так як уповільнення економічної активності в західній частині регіону, в тому числі в Болгарії і Румунії, було компенсовано прискоренням темпів економічного зростання в східній частині регіону завдяки підвищенню цін на нафту ", - відзначають фахівці.

Нагадаємо, за прогнозами Світового банку державний і гарантований державою борг України зменшиться з 67,2% у цьому році до 64,8% у 2019 році.

Українські Національні Новини

Політика