ukenru
movniy-skandal-z-vikladachkoyu-stolichnogo-vishu-studentka-zayavila-scho-pokine-navchannya

Мовний скандал з викладачкою столичного вишу: студентка заявила, що покине навчання

 • 73051 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Студентка Національного педагогічного університету України імені Драгоманова Марія Прошковська заявила, що вона просить відрахувати її через ситуацію з викладачкою Євгенією Більченко та її дописами у соцмережах проти мовного закону і відсутністю реакції на скандал від університету. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

“Публічна заява від мене, як студентки першого курсу магістратури факультету філософії і суспільствознавства... Прошу керівництво університету відрахувати мене за власним бажанням у зв’язку з повною відсутністю реакції на події останніх днів, пов’язані з публічними висловлюваннями професорки культурології Євгенії Більченко. Професорка Більченко не поважає країну в якій живе, працює і заробляє, мову цієї країни, вважає війну Росії проти України громадянською війною, демократично обрану владу - неонацистським режимом. Крім того, вона публічно заявляє про дружбу з Захаром Прилєпіним, виступає на телеканалах ДНР, Клименка та російському телебаченні, де розповідає про те, як її тут пригнічують”, - написала Марія Прошковська.

Вона зазначила, що викладачка в Facebook заявляє також про те, що вона разом з керівництвом університету “підтирається скаргами”, які на неї надходять.

“І питання тут не тільки в її особистій позиції, а ще і в тому, що вона доволі м’яко, але системно промиває мізки студентам. Викладаючи гуманітарні дисципліни філософського спрямування не важко транслювати ті чи інші особисті погляди як істину. Достатньо подивитись на YouTube її лекції, що є частиною учбової програми на теми, пов’язані в сучасністю. Я пройшла Революцію Гідності, допомагала армії і цивільним, виховую свого сина в повазі і любові до України, а тому просто не можу вчитись далі у Євгенії Більченко та в університеті, який паплюжить всі принципи державної вищої освіти і на 7 році війни закриває очі на подібні резонансні речі... P.S. Фізично заяву подам завтра”, - додала студентка.

Що було раніше

Викладачка кафедри культурології та філософської антропології Педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко у соцмережах публікувала дописи проти мовного закону, і стверджувала, що "вуличні етнорадикали керують українською владою і тому вона свідомо переходить на російську мову обслуговування, а російськомовні письменники не повинні погоджуватися на українізацію, оскільки нацисти все одного цього не оцінять". 

У зв’язку з чим в університеті відреагували та планували звільнити викладачку, оскільки значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися за неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями в НПУ імені Драгоманова.

Варто нагадати

З 16 січня 2021 року набула чинності стаття закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Порушення таких норм означатимуть для закладів адміністративні штрафи — від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 11 900 грн). Ці зміни набудуть чинності лише у липні 2022 року. 

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь роз'яснив, як діяти, якщо вас не хочуть обслуговувати українською.

Українські Національні Новини

Суспільство