mobilizatsiia-cholovikiv-u-vitsi-vid-18-do-25-rokiv-komitet-vr-planuie-vypravyty-zakonodavchu-koliziiu

Мобілізація чоловіків у віці від 18 до 25 років: комітет ВР планує виправити законодавчу колізію

 • 33664 переглядiв

Комітет ВР з нацбезпеки розробив законопроєкт для виправлення колізії щодо мобілізації чоловіків 18-25 років. Проєкт передбачає заборону призову цієї категорії.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки напрацював законопроєкт, який має виправити законодавчу колізію, коли чоловіки у віці від 18 до 25 років могли бути мобілізовані до лав ЗСУ, якщо вони відслужили строкову службу, закінчили військову кафедру, або були визнані обмежено придатними у мирний час. Про це розповів народний депутат, секретар профільного комітету Роман Костенко в інтерв’ю NV, передає УНН.

Деталі

Як розповів Костенко, комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки напрацював законопроєкт, який має виправити законодавчу колізію, коли чоловіки у віці від 18 до 25 років могли бути мобілізовані до лав ЗСУ.

В понеділок ми його розглядаємо. У цьому законопроєкті буде історія заборони призову ось цих військовозобов'язаних. І норма про те, що якщо такі люди потрапили на фронт в цей період, в них буде право на звільнення. Зараз ми розглядаємо таке питання

- сказав Костенко.

Він додав, що це не колізія, так було і до.

"Люди мали статус військовозобов'язаних, вони прийшли і взяли військовий квиток. А якщо ти військовозобов'язаний, ти призовний під час дії воєнного стану. Це не була колізія, це була норма ще до закону про мобілізацію", - додав Костенко.

Також нардеп запевнив, що 19-річних хлопців не мобілізують до Збройних сил, лише за власним бажанням.

Я думаю, що людей 19-ти років (серед мобілізованих - ред.) немає, тому що ця історія закінчилась якраз від 2022 року. Уже такі довідки не давали, що людина обмежена придатна в військовий час і непридатна в мирний час. Вони видавалось до 2022 року. У чому була проблема? У нас заборонений призов призовників з 18 до 25 років. Призовник - це людина, яка не служила в армії, яка не має військового квитка, яка не має військової кафедри. І вона не призивається, лише за власним бажанням

- зазначив він.

Костенко зауважив, що відповідно до чинного закодавства, ця категорія є військовозобов'язаними, тому були призвані.

"Є ця категорія людей, які отримали, наприклад, в 20 років військовий квиток, що він обмежено придатний під час воєнного стану, а непридатний під час мирного, і в армію на строкову службу він не піде. Але коли він отримує військовий квиток, він стає військовозобов'язаним. І у нас ці категорії не мінялись. У нас були військовозобов'язані й призовники. І після того, як був прийнятий закон, нічого ж не змінилося: вони були військовозобов'язані, вони продовжували йти в Збройні сили", - додав нардеп.

Доповнення

18 травня закон про посилення мобілізації набрав чинності. В законі, зокрема передбачається зміна призовного віку з 27 до 25 років, а також уточнюється хто має відстрочку та право на бронювання, які зміни вносить у мобілізаційну підготовку та чого очікувати.

Після ухвалення закону, виникла колізія, за якої могли мобілізувати чоловіків у віці від 18 до 25 років.

Таких чоловіків можуть мобілізувати, якщо вони:

  • пройшли строкову службу у мирний час;
  • закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;
  • визнані обмежено придатними, тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час.

Популярні

Новини по темі