ukenru
mikolayivoblenergo-namagalosya-prodati-kompaniyu-scho-zabezpechuye-elektrikoyu-vsyu-oblast

"Миколаївобленерго" намагалося продати компанію, що забезпечує електрикою всю область

 • 41830 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Чиновники Фонду державного майна України та співробітники акціонерного товариства "Миколаївобленерго" мали намір продати "Миколаївську електропостачальну компанію" за заниженою на 30 млн грн ціною. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передає УНН.

Зазначається, що посадові особи АТ "Миколаївобленерго" (70 % якого належить Державі в особі Фонду Держмайна та є об’єктом критичної інфраструктури), з порушенням встановленої процедури та без погодження Наглядової ради, 30 квітня 2020 року оголосили про продаж 100 % корпоративних прав ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія", яка належить акціонерному товариству.

"Торги мали відбутися 8 травня 2020 року, а початкова вартість лоту становила 20 мільйонів гривень. Проте, за наявною інформацію, реальна ціна корпоративних прав ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" складає приблизно 50 мільйонів гривень", - розповіли у ДБР.

У свою чергу члени Наглядової ради підприємства (посадовці Фонду Держмайна) на момент оголошення аукціону не вжили заходів щодо усунення вказаного порушення законодавства.

"Таким чином, у разі проведення аукціону, завдана шкода підприємству з часткою держави могла становити близько 30 мільйонів гривень", - повідомили у ДБР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схема "Крючкова-Суркісів" загнала "Миколаївобленерго" у мільйонні борги

Державним бюро розслідувань, з метою вжиття заходів реагування було направлено відповідні листи на адресу Фонду державного майна України та АТ "Миколаївобленерго".

6 травня 2020 року, з урахування наданих Державним бюро розслідувань відомостей та опрацювання питання Фондом держмайна, електронний аукціон було відмінено.

Як писав УНН, аудитори виявили у "Миколаївобленерго" 15,5 мільйона гривень сумнівних боргів, які утворилися через надання фінансової допомоги компанії "Енергомережа".

Мова про так звану схему "Крючкова-Суркісів", за якою частина отриманих "Енергомережею" коштів від підприємств-споживачів електроенергії переводилася у готівку і розподілялася між різними учасниками корупційної схеми.

За цими фактами слідство веде НАБУ. А загальний розмір розкрадання держкоштів оцінюється детективами на рівні 1,4 млрд грн.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року з'явилися рішення Вищого антикорупційного суду. Воно засвідчило, що вилучені НАБУ під час обшуків в приміщеннях "Динамо" (вул. Грушевського, 3) документи мають безпосереднє відношення до кримінального провадження за фактом схем "Енергомережі".

Українські Національні Новини

Кримінал та НП