maizhe-70percent-ukraintsiv-vilno-volodiiut-ukrainskoiu-movoiu

Майже 70% українців вільно володіють українською мовою

 • 19061 переглядiв

Опитування показало зростання кількості українців, які розмовляють українською в побуті до 70,5%. 69,5% респондентів високо оцінюють своє володіння мовою, а 75,5% використовують її в соціальному та професійному спілкуванні.

Кількість українців, які почали розмовляти українською мовою в побуті зросла, а кількість тих, хто високо оцінює своє володіння українською мовою досягло 69,5%. Про це свідчить опитування яке проводили Центр Разумкова та Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, пише УНН.

Більшість респондентів високо оцінюють своє володіння українською мовою. У 2024 році 69,5% вважають, що вони вільно володіють мовою, а 27,1% стверджують, що мова їм достатньо зрозуміла для повсякденного спілкування.

Перевага використання української мови як основної в домашньому спілкуванні зросла з 46% у 2006 році до 70,5% у 2024 році, що відображає значні мовні зрушення, ймовірно, під впливом національної мовної політики.

Спостерігається значне збільшення використання української мови в соціальному та професійному спілкуванні. До 2024 року 75,5% опитаних зазначають, що переважно спілкуються українською з друзями та на роботі або в навчальних закладах.

Довідка про опитування

Опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 12 червня 2024 року, відбувалось у рамках програми "Долучайся!", фінансованої Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізованої Pact в Україні.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Київ (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Теоретична похибка вибірки становить не більше 2,3%. Обмеження в проведенні опитування були зумовлені російською агресією, зокрема вимушеною евакуацією громадян.

Нагадаємо

До повномасштабного вторгнення 455 000 школярів навчалися недержавною мовою; з початку повномасштабного вторгнення, – 4000.

Популярні

Новини по темі

Майже 70% українців вільно володіють українською мовою

 • 19061 переглядiв