ukenru
lyublinskiy-trikutnik-khoche-stati-vazhlivishim-i-mozhe-peretvoritis-na-kvadrat-pidsumki-zustrichi

Люблінський трикутник хоче стати важливішим і може перетворитись на квадрат: підсумки зустрічі

 • 32710 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Міністри закордонних справ України, Литви та Польщі сьогодні провели перше засідання "Люблінського трикутника" онлайн, участь в зустрічі взяла і лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська. Про перші результати заходу розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Головний результат сьогоднішньої розмови – це досягнення розуміння з колегами і домовленість про те, що ми будемо розвивати "Люблінський трикутник" не лише як формат взаємодії, але як важливе і впливове міжнародне об’єднання у Центральній Європі. Я впевнений, що нам вдасться це зробити, і сьогодні ми вийшли саме на цю траєкторію розвитку", - сказав Кулеба.

Діалог з Тіхановською і "Люблінський квадрат"

Зі слів міністра, сьогодні до зустрічі приєдналась Світлана Тіхановська, яка розповіла про своє бачення ситуації в Білорусі і очікування від міжнародного співтовариства.

"Безумовно, без Білорусі "Люблінський трикутник" є трохи неповним, і ми б хотіли щоб демократична Білорусь зрештою приєдналась і перетворила "Люблінський трикутник" на "Люблінський квадрат". Але час для цього ще не настав. Водночас, ми всі розуміємо, що ситуація в Білорусі має вплив не лише на двосторонні відносини цієї країни з сусідами, але і на ситуацію в регіоні загалом. Саме тому сьогоднішня розмова з пані Тихановською відбулась в регіональному форматі", - зазначив дипломат.

Інші теми

Міністри обговорили низку тем, зокрема протидію COVID-19 і вакцинацію населення, протидію агресивній політиці Російської Федерації в Європі, російській агресії проти України, а також спільні кроки для протидії гібридним загрозам і дезінформації, джерелом яких є Російська Федерація.

Окремо було обговорено тему взаємодії між Європою і новою адміністрацією США.

Також на зустрічі було скоординовано позиції трьох держав в контексті підготовки саміту "Східного Партнерства".

Зі слів Кулеби, міністри, серед іншого, затвердили логотип "Люблінського трикутника", який "буде ідентифікувати об’єднання з візуальної точки зору".

Варто зазначити

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс на зустрічі, що відбулась у Любліні 28 липня, започаткували новий формат Люблінського трикутника.

Платформа служить для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва трьох держав-учасниць.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що у Люблінського трикутника є потенціал стати важливим форматом регіональної співпраці, а також сприяти європейській та євроатлантичній інтеграції України.

Також нещодавно стало відомо, що Україна та Польща обговорили залучення Румунії до Люблінського трикутника.

Українські Національні Новини

Політика