lubinets-uriad-vyiavyvsia-ne-zdatnym-pidhotuvaty-diievu-stratehiiu-shchodo-vpo

Лубінець: уряд виявився не здатним підготувати дієву стратегію щодо ВПО

 • 13433 переглядiв

Дмитро Лубінець розкритикував урядову політику щодо ВПО, назвавши Стратегію до 2025 року декларативною. Омбудсмен вказав на невиконання важливих завдань та відсутність дієвих механізмів підтримки переселенців.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розкритикував урядову політику щодо внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зазначивши, що чинна Стратегія ВПО до 2025 року містить декларативні завдання, які важко оцінити. Про це Лубінець сказав під час заходу "Аналіз виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року", передає кореспондент УНН.

Після початку повномасштабного вторгнення на території України кількість переміщених осіб зросла до небачених раніше цифр. Останні дані уряду кажуть нам, що в України обліковуються 4,6 млн ВПО. В той же час за даними Мінсоцполітики, станом на 01.03.2024 на території України перебувало 4,8 млн ВПО

- каже Лубінець.

За його словами, зменшення кількості ВПО на 200 тисяч свідчить про те, що погану політику уряду.

"На мій погляд, це свідчить про недостатньо дієву державну політику у сфері внутрішнього переміщення. Про необхідність схвалення нових стратегії , я вказував у щорічній доповіді", - каже він.

Він каже, що у програмному документі щодо ВПО є значні недоліки.

Як не прикро, але уряд виявився не здатним підготувати дієвий програмний документ. Стратегія ВПО до 2025 року наповнена великою кількістю суто декларативних завдань із показниками виконання, які не можливо вирахувати або оцінити

- зазначає Лубінець.

Лубінець каже, що центральними органами влади не виконано низки найважливіших завдань стратегії. Йдеться про внесення змін до закону Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб з урахуванням наслідків повномасштабного вторгнення рф та поновлення підзаконних нормативно-правових актів.

"Створення фондів житла для тимчасового проживання ВПО та їх реального наповнення. Запровадження повноцінних потреб та ризиків ВПО у громадах. Також багато заходів визначено не якісно, без попереднього планування з відповідальними виконавцями, які потім розуміють, яким чином їм виконати покладений на них захід", - зазначає омбудсмен.

Лубінець розповідає, щодо окремих заходів Мінреінтергації, то вони вказують, що у них відсутні підстави для їх виконання, а заходи потрібно передати іншим відповідальним органам або виключити.

Складається враження, що про стратегії на тривалий час забули. У Кабміні не розглядали щорічний звіт про про її виконання, який готував Мінреінтергації, а також не вносив зміни до стратегії чи операційного плану. Взаємодія головних виконавців та співвиконавців по заходам знаходиться на низькому рівні

- каже Лубінець.

Він наголошує, що формальний підхід до підтримки ВПО не відслідковується на місцях, не затверджуються власні місцеві програми для підтримки ВПО.

Нагадаємо

Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. 

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за два законопроєкти щодо внутрішньо переміщених осіб. Йдеться про документ №11028, який визначає пріоритетність серед ВПО для отримання компенсації за втрачене житло. Також про законопроєкт №11281 щодо забезпечення житлових прав ВПО.

Ірина Колеснік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Ще шістьох дітей з родинами врятували з російської окупації

     • 13487 переглядiв