likvidnist-bankivskoi-systemy-zalyshaietsia-na-vysokomu-rivni-nbu

Ліквідність банківської системи залишається на високому рівні – НБУ

 • 17528 переглядiв

НБУ повідомляє про високу ліквідність банківської системи, незважаючи на коливання гривневих вкладів населення в липні. На початку серпня гривневі заощадження почали зростати, перевищивши показники початку року та війни.

В липні українці зберігали менше гривневих коштів на рахунках у банках, але це не вплинуло на фінансову стабільність та ліквідність банківської системи. На початку серпня гривневі заощадження почали зростати. Про це УНН пише з посиланням на дані статистики Національного банку.

Деталі

За перший тиждень серпня було не тільки відновлено зниження в 1,2% з липня, але й відбулося додаткове зростання. Станом на 9 серпня рівень гривневих залишків фізичних осіб перевищував:

  • на 0,7% (5,1 млрд грн) показник на початок липня;
  • на 7% (50 млрд грн) показник на початок року;
  • на 80,9% (340,1 млрд грн) показник на початок повномасштабного вторгнення.

До коливань коштів населення в банках сприяли кілька чинників:

  • сезонні витрати, зв'язані з літніми відпустками;
  • покупки альтернативних джерел енергії через перебої з електроенергією;
  • зростання попиту на іноземну валюту через послаблення курсу гривні;
  • збільшення інвестицій населення у високодохідні ОВДП на суму 5,2 млрд грн, або на 9%.

Ліквідність банківської системи залишається високою, а загальні гривневі кошти клієнтів, включно з коштами бізнесу, в липні зросли на 0,3%. Коефіцієнт ліквідності банків LCR в усіх валютах стабільно перевищує 342% при мінімально необхідних 100%, що підтверджує високу стабільність фінансової системи.

Попри невизначеність в умовах повномасштабної війни, населення зберігає на банківських рахунках стабільно вищу частку своїх доходів, ніж до 2022 року. Це свідчення як певного зростання схильності до заощаджень, так і високого рівня довіри до банків

- додали у Нацбанку.

Нагадаємо

За два місяці банки отримали понад 7,3 тис. заявок на кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Схвалено заявки на суму майже 4 млрд грн, з яких 607 млн грн вже використовуються бізнесом.

Нацбанк і надалі зберігатиме стійкість на валютному ринку – Пишний02.08.24, 17:39

Популярні

Новини по темі