kytai-zvynuvatyv-filippiny-u-provokatsiiakh-u-pivdennokytaiskomu-mori

Китай звинуватив Філіппіни у провокаціях в Південнокитайському морі

 • 26165 переглядiв

Китай звинувачує Філіппіни у порушенні кордонів у Південно-Китайському морі за підтримки США, що ставить під загрозу регіональний мир. Китай обіцяє захищати свою територію, але залишається відкритим до діалогу.

Сьогодні, 25 грудня, китайські державні ЗМІ звинуватили Філіппіни у регулярному порушенні кордонів КНР у Південнокитайському морі. Про це з посиланням на Reuters, передає УНН.

Деталі 

Китайські медіа наголошують, що Філіппіни покладаються на підтримку США, щоб постійно провокувати Китай, і така "надзвичайно небезпечна" поведінка завдає серйозної шкоди регіональному миру і стабільності.

Китай та Філіппіни обмінялись звинуваченнями в атаці на свої кораблі10.12.23, 14:04

Крім того, китайське видання People's Daily заявило, що Вашингтон часто використовує свій оборонний договір з Манілою для "залякування" Китаю, відверто підтримуючи порушення Філіппінами китайського суверенітету і "роздуваючи занепокоєння з приводу безпеки".

На тлі таких заяв у медіа речник міністерства закордонних справ КНР Мао Нін заявив, що Китай готовий рішуче відстоювати свій територіальний суверенітет та морські права і інтереси.

Тим не менш, двері діалогу з Китаєм залишаються відкритими. Ми готові співпрацювати з Філіппінами, щоб належним чином розв'язувати морські питання шляхом переговорів і консультацій

- наголосив китайський урядовець. 

Доповнення

Погіршення двосторонніх відносин збігається з кроками Маніли, спрямованими на зміцнення військових відносин з Японією і Сполученими Штатами, її колишньою колоніальною державою і оборонним союзником протягом семи десятиліть.

Також цього місяця США відправили військовий корабель до спірного району, де Китай і Філіппіни мали кілька морських конфронтацій. 

Довідково

Китай вважає своєю територією практично все Південнокитайське море. Бруней, Індонезія, Малайзія, Філіппіни та В'єтнам також претендують на частину морської акваторії. У 2016 році

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі визнав деякі з китайських претензій незаконними. Однак Китай не визнає це рішення.

Байден заявив, що США захищатимуть Філіппіни, якщо Китай атакуватиме26.10.23, 08:19 • [views_115590]

У зв'язку з цим інциденти між китайськими та філіппінськими суднами у цьому регіоні трапляються регулярно. США неодноразово наголошували, що захищатимуть Філіппіни у разі збройного нападу згідно з договором про взаємну оборону 1951 року.

Нагадаємо

Китай продовжить військовий тиск на Філіппіни на тлі суперечки щодо суверенітету в Південнокитайському морі. Про це заявив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї після розмови зі своїм філіппінським колегою.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Херсоні лунають вибухи, під обстрілом прибережна зона - МВА

     • 30198 переглядiв