ukenru
ksu-mozhe-skasuvati-lishe-okremi-normi-lyustratsiyi-ekspert

КСУ може скасувати лише окремі норми люстрації - експерт

 • 17886 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Сьогодні КСУ перейде до розгляду Закону “Про очищення влади” у режимі закритого засідання.  Експерти прогнозують винесення остаточного рішення з цього приводу вже найближчим часом, а також говорять про те, що КСУ може скасувати лише окремі положення української люстрації. Про це у коментарі УНН розповів Директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

За його словами, стосовно деяких категорій службовців чинний ЗУ “Про очищення влади” є несправедливим.

“Вони (чиновники - ред.) гуртом потрапили під його дію. Тому я очікую все ж визнання неконституційними лише окремих положень. Яких саме — не скажу, але думаю що таких положень небагато”, - сказав Хавронюк.

На уточнююче запитання, експерт все ж додав, що КСУ, наприклад, може скасувати положення люстрації за освітньою ознакою.

“Наприклад застосування ЗУ “Про очищення влади” за ознакою освіти. Не всі ті особи, які закінчили певні ВНЗ мали б підлягати люстрації, принаймні, не зараз. Якби це і треба було робити — то за ознакою їхньої діяльності, як працівників КДБ, скажімо, і це треба було б робити в 90-ті роки”, - пояснив він, наголосивши на тому, що у питанні люстрації “однозначно вже має бути поставлена крапка”.

Нагадаємо, у 2014 році у КСУ надійшло два подання від Верховного суду України та одне подання від 47 народних депутатів щодо неконституційності деяких положень закону.

Про неконституційність окремих положень люстрації в Україні тричі заявляла Венеціанська комісія

Натомість, є чимало прибічників "української люстрації", які переконані у тому, що саме цей закон дозволив очистити верхівку влади від соратників Януковича.

Також нагадаємо, що на сайті ЄСПЛ мають опублікувати перше рішення за позовами 5 люстрованих в Україні чиновників. 

Українські Національні Новини

Політика