ukenru
kozhen-vosmiy-zakonoproekt-u-radi-ne-maye-perspektiv-priynyattya-analiz

Кожен восьмий законопроект у Раді не має перспектив прийняття - аналіз

 • 8436 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. За 3,5 роки роботи восьмого скликання Верховної Ради України лише 12% законопроектів народних депутатів стали законами. Про це свідчить дослідження громадянської мережі "ОПОРА", передає УНН.

"Чим швидше наближається завершення скликання, тим менше стає кількість прийнятих законодавчих актів. Так, за 3,5 року роботи парламенту лише 12% законопроектів стали законами. Низька законодавча продуктивність Верховної Ради супроводжується і збільшенням "законодавчого цунамі". Зараз кожен восьмий законопроект не має перспектив для прийняття", - йдеться в дослідженні.

Відзначається, що з листопада 2014 року по травень 2018 року українські парламентарі в цілому зареєстрували 6 тис. 613 проектів законів, проте прийняли тільки 808.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року жоден документ авторства депутата Рибалки не став законом

"Так, 76% законопроектів, ініційованих Президентом, стали законами. Майже третина (29%) урядових законопроектів, внесених до парламенту, також були проголосовані. Зате серед зареєстрованих депутатських законопроектів тільки 12% вступили в силу", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з тим, що парламент перевантажений великою кількістю законопроектів - якість розгляду проектів ЗУ залишається під питанням, додали в "ОПОРІ".

"У таких умовах кожен восьмий законопроект, зареєстрований в Раді, не має перспектив для прийняття. Переважно серед авторів законодавчих ініціатив - народні депутати, які в 40% випадків одноосібно реєструють законопроекти", - уточнили в організації.

Як повідомляв УНН, за словами політолога Олексія Станчевского, провальна законотворчість окремих політиків підкреслює їх повний непрофесіоналізм.

Так, на думку експерта, прикладом такого парламентського непрофесіоналізму може служити діяльність нардепа від РПЛ Сергія Рибалки. Саме його законодавчі ініціативи, як правило, піддаються заслуженій критиці з боку економістів і фінансистів. За підсумком, проекти Рибалки практично завжди терплять фіаско у сесійній залі.

"Рибалка позиціонує себе як експерт в банківській і фінансовій сфері, тому і подає відповідні законопроекти. Але якщо ми подивимося статистику проектів ЗУ, де стоїть особисте авторство нардепа - майже всі вони висять без руху. Це говорить про невідповідність тієї посади, яку Рибалка займав раніше. Також це говорить про нього як про непрофесіонала своєї справи", - зазначив Станчевский.

Нагадаємо, напередодні банкіри розповіли про нікчемність чергового законопроекту Рибалки. Йдеться про ініціативу політика об'єднати державні банки. Експерти назвали її спробою "вживити колоса на глиняних ногах" в стабілізовану банківську систему.

Крім цього, нещодавно законодавці відмовилися підтримати законопроект Рибалки про кредитні спілки. Тоді експерти відзначили, що пропозиції політика (в разі прийняття) можуть спровокувати масові банкрутства та знищення близько 200 кредитних спілок.

Беззмістовною експерти вважають і законодавчу ініціативу Рибалки про криптовалюти.

Аналогічно марним економісти свого часу охрестили законопроект радикала про ломбарди.

Українські Національні Новини

Політика