kosmichnyi-teleskop-dzheimsa-vebba-zafiksuvav-vybukh-zirky-z-bezpretsedentnoiu-detalizatsiieiu

Космічний телескоп Джеймса Вебба зафіксував вибух зірки з безпрецедентною деталізацією

 • 36449 переглядiв

Космічний телескоп НАСА імені Джеймса Вебба зробив детальне зображення залишку наднової зірки, розташованої на відстані понад 11 000 світлових років, виявивши раніше небачені структури, які можливо дозволять зрозуміти роль зоряного пилу у Всесвіті.

Космічний телескоп NASA "Джеймс Вебб" (JWST), завдяки своїй потужній камері ближнього інфрачервоного діапазону, у подробицях зафіксував зображення того, що залишилося від наднової зорі (наднова), яка спалахнула на відстані понад 11 000 світлових років від Землі. Про це повідомляє УНН із посиланням на Interesting Engineering.

Деталі

JWST зробив вражаюче деталізований знімок Кассіопеї А (CasA) - залишку титанічної наднови, що вибухнула 350 років тому, на відстані понад 11 000 світлових років від Землі. Навіть через понад три століття, Кассіопея А залишається найпотужнішим джерелом випромінювання радіомагнітного випромінювання за межами нашої Сонячної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейський Союз досяг угоди про правила, що регулюють використання штучного інтелекту

Використовуючи потужну камеру ближнього інфрачервоного діапазону (NIRCam), JWST зазирнув крізь космічний пил CasA. Отримані зображення високої роздільної здатності дозволяють вченим зосередитись на динамічних процесах, що відбуваються в залишках наднової. Зокрема, виявити небачені раніше структури оболонки з матеріалу, що розширюється, вдаряючись об газ, який випускає зірка. Вивчення структур можливо дасть відповідь вченим, з приводу того, як зоряний пил поширюється у Всесвіті, і як він допомагає, зрештою, створити життя.

Завдяки роздільній здатності NIRCam ми тепер можемо бачити, як вмираюча зірка абсолютно розбилася під час вибуху, залишивши після себе нитки, схожі на крихітні уламки скла

 - говорить керівник дослідження Денні Мілісавлевич з Університету Пердью.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вивів на орбіту супутник дистанційного зондування Землі

Ігор Тележніков

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    На кордоні з Молдовою затримали чотирьох порушників у рясах

     • 20148 переглядiв

    У Харкові пожежа в ліфті забрала життя людини

     • 28990 переглядiв