korolevu-yelizavetu-ii-pokhovali-poryad-z-yiyi-cholovikom-u-kaplitsi-georga-vi

Королеву Єлизавету II поховали поряд з її чоловіком у каплиці Георга VI

 • 351276 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Королева Єлизавета II була похована 19 вересня поряд зі своїм чоловіком, герцогом Единбурзьким - у Меморіальній каплиці короля Георга VI у Віндзорському замку, передає УНН.

Також там поховані королева-мати, принцеса Маргарет та батько королеви – король Георг VI.

Деталі 

Королева Єлизавета II, померла 8 вересня у віці 96 років. 19 вересня її проводжали в останній шлях у Вестмінстерському абатстві та попрощалися з королевою прибули 2000 гостей - усі члени королівської родини, правителі та представники багатьох країн. 

О 10 ранку до Вестмінстерського абатства почали з'їжджатися світові лідери, члени королівської родини з інших країн та рідні королеви.

О 12:35 військовослужбовці 1-го батальйону гренадерської гвардії Королеви підняли труну з катафалка у Вестмінстер-холі та перенесли процесією до Державного лафету Королівського флоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єлизавета II була главою держави, яка робить усе для наближення нашої перемоги - Шмигаль

Артилерійський лафет зі 138 кавалеристів зі складу військово-морських сил Великої Британії вирушив із двору Нового палацу до Вестмінстерського абатства і за ними пішки йшли король Чарльз, принци Едуард, Ендрю, Вільям, Гаррі та принцеса Анна.

О 13:00 розпочалася служба, яку провів декан Вестмінстера. Читання провели Ліз Трас та секретар Співдружності.

О 14:00 пролунав Державний гімн та плач у виконанні Королівського волинника, і це завершило державну панахиду.

Після цього, труну з королевою пронесли процесією через Великі західні ворота до Державного гарматного лафета. За труною пішки пішли король Чарльз та королева-консорт Камілла, а також принц та принцеса Уельські та інші члени королівської родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджолам королеви Єлизавети ІІ повідомили про її смерть

О 15:00 у Веллінгтон-Арку труну підняли на державний катафалк і вирушили до Віндзору.

Потім пролунав національний гімн та парад віддав королівський салют.

О 17:00 державний катафалк під'їхав до воріт Шоу-Фарм на Альберт-роуд у Віндзорі. Процесія вирушила до каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія, білорусь та М'янма не запрошені на похорон королеви Єлизавети

О 18:00 декан Віндзор почав проводити прощальну службу. Перед фінальним гімном Імператорська державна корона, держава та скіпетр були витягнуті з труни королівським ювеліром та передані декану на вівтар. Далі на труну поклали прапор табору роти Королеви гренадерської гвардії.

Лорд-камергер у цей час зламав жезл управління і за традицією поклав його на труну. Труну з королевою помістили в Королівський склеп.

З 21:30 пройшла закрита церемонія останнього прощання для сім'ї.

Біографія Єлизавети ІІ

Королева Єлизавета ІІ народилася 21 квітня 1926 року в Лондоні. Єлизавета Александра Мері Віндзор, ім’я королеви при народженні – старша донька герцога Йоркського, короля Великоі Британії Георга IV та леді Єлизавети Боуз-Лайон.

Освіта

Освіту майбутня королева отримала в домашніх умовах, де крім предметів шкільної програми їй викладали основи економіки, юриспруденції та конституційного права. Також вона навчалася верхової їзди, танців, музики, а мати знайомила її з придворним етикетом.

Після того, як дядько Єлизавети король Едуард VIII відрікся від престолу, в грудні 1936 року, королем став герцог Йоркський, а Єлизавета – спадкоємицею британського престолу. Готуючись до майбутнього правління, вона стала відвідувати заняття з конституційної історії в Ітонському коледжі.

Друга світова війна

З початком Другої світової війни майбутня королева наполягла на тому, щоб батьки дозволили їй проходити військову службу. Вона отримала професію водія вантажівки у військово-транспортному тренувальному центрі. В 1945 році Єлизавета працювала в Західниї жіночих територіальних силах, де отримала звання молодшого командира.

Крім того, майбутня королева знайомилася з королівськими обов’язками і з 1944 року стала членом Державної ради та заміщала Георга IV, коли той здійснював поїздки на фронт.

Одруження

20 листопада 1947 року 21-річна Єлизавета вийшла заміж за офіцера британського флоті і праправнука королеви Вікторії 26-річного Філіпа Маунтбеттена, з яким познайомилася в 1934 році. Ставши чоловіком принцеси та майбутньої королеви, Філіп отримав титул герцога Едингбурзького. У пари четверо дітей: Чарльз Філіп Артур Георг, принц Уельський (1948 р.), принцеса Анна Елізабет Еліс Луїза (1950 р.), принц Ендрю Альберт Крістіан Едвард, герцог Йоркський (1960 р.), Едвард Ентоні Річард Луїс, граф Уессекський (1964 р.).

Коронація

6 лютого 1952 року від раку легень помер король Георг IV. В той час Єлизавета перебувала на відпочинку в Кенії і була оголошена королевою Великої Британії. Проте офіційна церемонія коронації відбулася лише через рік, 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. Це була перша коронація британського монарха, яка транслювалася на телебаченні.

Правління

Королева Єлизавета ІІ брала активну участь в політичному житті країни. В 50-х роках вона стала першою представницею британської монархії, що відвідала Нову Зеландію та Австралія з довгостроковим візитом. За роки правління вона брала участь в багатьох знакових заходах інших країн. Так вона стала першою королевою, яка виступила з промовою на спільному засіданні обох палат Конгресу США, брала участь в церемонії відкриття ХХІ Олімпійських ігор в Монреалі, ХХХ Олімпійських ігор в Лондоні. В 2011 році відбувся перший в історії візит британського монарха в незалежну Ірландію. Під час правління Єлизаветі ІІ вдалося закріпити авторитет британської монархії та стати прикладом наслідування для багатьох британців. Вона також затвердила закон, згідно якого чоловіки-спадкоємці втрачають пріоритет над жінками наслідування престолу.

Захоплення

Серед головних захоплень королеви – фотографія, зокрема вона любила робити знімки членів сім’ї. В 1997 році Єлизавета започаткувала перший в історії інтернет-сайт британської монархії.

Ще одне захоплення – собаки мисливської породи коргі, котрі постійно супроводжували королеву під час відпочинку. Цікаво, що вона вивела нову породу під назвою доргі. Крім собак, королева любила коней та кінні перегони. Особисто розводила коней та кожен рік відвідувала змагання.

У 2009 році Єлизавета почала займатися садівництвом.

Нагадаємо

8 вересня пішла з життя королева і голова держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та ще 14-ти країн Співдружності націй Єлизавета ІІ. Їй було 96 років.

Букінгемський палац назвав 73-річного сина королеви Єлизавети II королем. Принц Чарльз після смерті матері Єлизавети ІІ набув статусу короля та взяв ім'я Чарльз ІІІ (Карл III). Чарльз ІІІ був офіційно проголошений королем 10 вересня.

The Queen’s casket was seen in public for the final time before being lowered into the Royal Vault at St George's Chapel.

Follow latest updates: https://t.co/8AFWhoEwDA pic.twitter.com/NvmFtmK3qZ

— Sky News (@SkyNews) September 19, 2022

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    АртБроня: в Україні започаткували мистецький проект для армії

     • 364376 переглядiв

    Окупанти обстріляли Сумську область, є постраждалі

     • 111274 переглядiв

    Шмигаль запросив короля Чарльза ІІІ відвідати Україну

     • 159944 переглядiв

    Новим президентом ЄСПЛ вперше стала жінка

     • 148760 переглядiв