korniienko-pro-ideiu-vidpravyty-nardepiv-na-front

Корнієнко про ідею відправити нардепів на фронт

 • 100278 переглядiв

Олександр Корнієнко заявив, що немає юридичних підстав для мобілізації народних депутатів, але визнає суспільний запит на більшу підзвітність парламентарів на тлі політичного невдоволення в Україні.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко прокоментував ідею відправити нардепів на фронт. Зокрема, він відзначив, що юридичних підстав мобілізувати депутатів немає. Однак наявність такого запиту у суспільстві свідчить про невдоволення українців процесами, що відбуваються в політичному полі. Про це пише УНН, із посиланням на інтерв’ю Корнієнка для Радіо Свобода.

Напевно, в законі про воєнний стан і про військове зобов’язання ми можемо забрати відстрочку (для депутатів – ред.). Але я не впевнений, що Конституція це дозволить… Я не знаю, як цього досягти, але це запит на те, щоб депутати менше давали приводів їх вважати кимось поганим, цей запит точно є в суспільстві.

 – сказав Корнієнко.

Деталі

Корнієнко наголосив що до розв’язання цього питання слід врахувати низку юридичних та етичних моментів. Однак, він також зазначив, що недієздатний парламент може поставити під загрозу процес української євроінтеграції.

90% технічної складової євроінтеграції – це голосування… Якщо парламент поступово буде втрачати депутатів, то він рано чи пізно дійде до відмітки в 300. І це не буде відповідати критеріям вступу в ЄС, НАТО і так далі… Як нам допоможе виграти війну батальйон з 200 депутатів, який в цей час не буде голосувати, і ми не будемо просуватися по іншим цілям?

- зауважив Корнієнко.

Він також додав, що не варто виключати з аспекту мобілізації депутатів й момент політичної боротьби під час війни. Корнієнко відзначив, що політичні ігрища часто дають мінус не лише конкретному опоненту, а й погіршують загальний імідж народних обранців.

 Воно (елементи політичної боротьби - ред.) дає мінуси не лише опонентам один-одному, а й усім нам, як установі, як організації. 

Контекст

Днями колишній Генеральний прокурор України Ігор Луценко, коментуючи новий законопроєкт щодо змін у мобілізації, вказав на те, що ним парламент "направить на фронт ще кілька сотень тисяч людей, з яких якась частина загине". Відтак він запропонував народним депутатам направити по 10% чоловіків від кожної фракції на фронт на пів року, "щоб показати іншим громадянам, як треба робити".

Після початку повномасштабного вторгнення низка народних депутатів, таких як Роман Лозинський і Роман Костенко ("Голос") та Михайло Забродський ("Європейська солідарність") долучилися або повернулися до Збройних сил України. У вересні 2023 року видання "Чесно" також дослідило, скільки депутатів місцевих рад пішли на фронт.

З іншого боку, видання NGL.media днями оприлюднило дані, за якими щонайменше троє колишніх народних депутатів виїхали за кордон як волонтери й не повернулися.

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Корнієнко про ідею відправити нардепів на фронт

     • 100278 переглядiв

    Канада продовжить підтримувати Україну – міністр оборони

     • 36379 переглядiв

    Сумщина: в регіоні пролунало понад вісімдесят вибухів

     • 35325 переглядiв

    Херсон під російським обстрілом, ворог б'є з лівого берега

     • 34194 переглядiв