komunalnyi-feodalizm-i-koruptsiini-skhemy-dlia-choho-u-vinnytsi-soratnyk-hroismana-peredav-svoiemu-synu-u-spadok-vodokanal

Комунальний феодалізм і корупційні схеми: для чого у Вінниці соратник Гройсмана передав своєму сину "у спадок" водоканал

 • 427856 переглядiв

Колишній віцепрем'єр-міністр України Гройсман та його соратник Кістіон причетні до корупції, а син Кістіона успадкував керівництво великого комунального підприємства, незважаючи на триваючі розслідування їхньої діяльності, пов'язаної з нецільовим використанням коштів державного бюджету та непотизмом.

Україна страждає від системної корупції, яка пронизує всі сфери життя. Одним з найяскравіших прикладів реалізації корупційних схем є справа про можливе привласнення коштів держбюджету за сприяння колишнього віцепрем'єра уряду Володимира Гройсмана та колишнього керівника КП "Вінницяоблводоканал", а зараз – першого заступника голови Вінницької обласної Ради Володимира Кістіона. Ці схеми виявили, яким чином високопосадовці можуть зловживати своїм становищем та незаконно збагачуватись за рахунок коштів, призначених на розвиток інфраструктури та життєво важливих послуг для населення, а також яким чином вони зберігають контроль над потрібними підприємствами, навіть не очолюючи їх, повідомляє УНН.

Деталі

Володимир Кістіон вчинив просто, але ефективно – в 2022 році домігся призначення начальником добре знайомого йому КП "Вінницяоблводоканал" свого сина, Дмитра.

Варто сказати, що освіта Дмитра Кістіона дозволяє йому робити кар’єру у сфері водопостачання. Як і батько, він закінчив Одеську Державну академію будівництва та архітектури та здобув кваліфікацію магістр з водопостачання та водовідведення.

Отримавши диплом в 2013 році, Дмитро одразу ж був призначений на посаду заступника головного інженера КП "Вінницяоблводоканал". З листопада 2016 року обіймав посаду заступника начальника КП "Вінницяоблводоканал", а 01.01.2019 року Кістіон Д.В. призначений на посаду першого заступника начальника КП "Вінницяоблводоканал".

В травні 2022 року на сесії Вінницької обласної Ради Дмитра Кістіона було затверджено начальником КП "Вінницяоблводоканал". Власне, непотизм в Україні поки що не є кримінальним злочином та у вінничан є більш серйозні претензії до Володимира Кістіона, ніж просування свого сина по кар’єрній драбині. Якби не купа "але"…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи вдасться Гройсману вмити руки: що приховує брудна вода водоканалу Вінниці

Все почалося з компанії "Мікс Лайт", заснованої у Вінниці у листопаді 2016 року. Один з її засновників - Дмитро Володимирович Кістіон. Вартість тендерів, які "Мікс Лайт" вигравала, стрімко зростала з кожним роком, з майже півтора мільйонів гривень у 2017 році до понад п'ятдесяти мільйонів гривень у 2018 році. Здавалося, що ця компанія успішно працює в сфері будівництва та реконструкції.

Справа Дмитра Кістіона та його компанії "Мікс Лайт" почалась у серпні 2018 року, коли слідче управління ГУ НП України у Вінницькій області розпочало кримінальне провадження. Фігурантами справи стали службові особи "Мікс Лайт" та КП "Вінницяоблводоканал".

Згідно з ухвалою суду, між обома компаніями було укладено договір підряду на реконструкцію ділянки напірного каналізаційного колектору на суму понад 1,3 мільйона гривень. Однак, за підробленими документами, роботи не були виконані, а кошти були привласнені.

Під час розслідування стало відомо, що Дмитро Кістіон вийшов із засновників "Мікс Лайт" за два місяці до початку кримінального провадження. Його замінив Чобану Валерій Юрійович з Одещини. Підозріла зміна засновників тільки підкреслює намір уникнути відповідальності та зберегти контроль над компанією.

Під час подальшого розслідування було виявлено, що Служба автомобільних доріг у Вінницькій області уклала контракт на суму понад 14 мільйонів гривень з компанією "Спецбудстроймонтаж". Ця компанія була пов'язана з корупційними схемами та привласненням державних коштів.

Здійснюючи глибокий аналіз, виявлено, що "Спецбудстроймонтаж" - це нова назва колишньої компанії "Мікс Лайт", у якій Дмитро Кістіон вже не був засновником. В ході розслідування стало зрозуміло, що компанії, пов'язані з Дмитром Кістіоном, незаконно збагачувалися за рахунок державних коштів. Роботи, за які було укладено контракти, не виконувалися або виконувалися неякісно. В такий спосіб, кошти, призначені на розвиток інфраструктури та життєво важливі послуги, були привласнені особами, пов'язаними зі зловживанням владою.

Сім’я Кістіонів завжди була тісно пов’язана не тільки з водопостачанням, але й з будівельним бізнесом, яким у Вінниці здавна особисто опікується сам Володимир Гройсман. Відповідно, й коло спілкування Володимира Кістіона та його сина складається з бізнесменів-будівельників. Наприклад, близьким до родини Кістіонів є Кощеєв Анатолій Геннадійович, директор вінницького ТОВ "Промспецсервіс" та ПП "Тепло-захист", які знаходяться за адресою вул. Вишнева, 5. Власником вказаних підприємств є рідний брат Анатолія – Юрій Геннадійович Кощеєв. Йому також належить будівля за цією адресою, а також земельна ділянка площею 0,14 га, яку орендують у Вінницькій міській Раді.

Цікаво, що там же зареєстровано ще 8 компаній – з іншими керівниками та власниками, але всі вони також займаються будівництвом або постачанням будівельних матеріалів. Дмитро Кістіон здавна товаришує з сином Анатолія – Іваном, або Ванєю Кощеєвим, як він себе вказує в російських соціальних мережах . Свого часу вони разом дуже полюбляли проводити час у нічних закладах Вінниці. Ваня – праворуч від Дмитра. 

В грудні 2012 року студент ВНТУ Іван Кощеєв презентував тодішньому меру Вінниці Володимиру Гройсману проект по використанню сонячної енергії у системі теплопостачання, за що був зарахований до кадрового резерву Вінницької міської Ради.

Але з кар’єрою в міській раді не склалося.  Іван Анатолійович Кощеєв пов’язав життя з наукою та зараз працює аспірантом кафедри ТГП Вінницького національного технічного університету, є співвласником патенту №101177 на біогазову установку з тепловим насосом, а також консультує з питань інформатизації, як фізична особа-підприємець. Коло спілкування будь-якої людини – його особиста справа. Як би не йшлося про корупцію. Корупційні схеми потребують залучення багатьох довірених людей, на яких оформлюються компанії, ФОПи, з якими укладаються договори та які перемагають у тендерах.

Схеми родини Кістіонів є яскравим прикладом того, як високопосадовці можуть зловживати своїм становищем та привласнювати кошти держбюджету. Ці схеми шкодять інфраструктурі та знекровлюють фінансові можливості місцевих громад.

Необхідно провести ретельне розслідування та покарати всіх винних осіб, щоб запобігти подібним випадкам у майбутньому. Тільки так Україна зможе змінити своє обличчя та розпочати шлях до прозорого та чесного суспільства.

Нагадаємо

Ми вже писали як на Вінниччині фірми, що фігурують у кримінальних справах, продовжують освоювати бюджетні кошти

Лілія Подоляк

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни двічі за ніч обстріляли Сумщину

     • 29965 переглядiв

    росіяни за добу атакували Запорізьку область 17 дронами

     • 41592 переглядiв