kmis-bilshist-ukraintsiv-pidtrymuiut-abo-neitralno-stavliatsia-do-idei-stvorennia-uriadu-natsionalnoi-yednosti

КМІС: більшість українців підтримують або нейтрально ставляться до ідеї створення уряду національної єдності

 • 39805 переглядiв

Більшість громадян України позитивно або нейтрально сприймають ідею створення з більшості фракцій у парламенті уряду національної єдності за прикладом Ізраїлю. про з посиланням на опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), передає УНН.

Деталі

37% українців позитивно ставляться до такої ініціативи, 38% ставляться до неї нейтрально, а 19% - негативно. Решта 7% не визначилися зі своєю думкою. У всіх регіонах ставлення до створення уряду національної єдності є доволі схожим

- зазначається у звіті за підсумками дослідження

Респондентам у відкритому форматі також ставили запитання, а кого б вони хотіли бачити на чолі такого уряду. Більшість респондентів (76%) не змогли відповісти на запитання.

72% українців сприйняли б негативно відставку Залужного – опитування20.12.23, 16:59

Респонденти, які змогли відповісти на запитання, назвали 71 різне прізвище. У таблиці нижче наведені основні відповіді. Відносно ж найчастіше називалися П. Порошенко, В. Залужний і Ю. Тимошенко.

Доповнення 

На тлі запиту громадськості до єднання ідея Уряду національної єдності виглядає досить доречною (інше питання - життєздатність, особливо коли для влади це буде зменшенням контролю, а для опозиції - необхідністю менше критикувати). Утім, наразі ми бачимо, що позитивне ставлення лише скоріше переважає (порівняно з часткою тих, хто має негативне ставлення), тобто скоріше можна говорити про стримано-позитивне сприйняття такої ініціативи

- зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи підсумки дослідження.

Водночас він наголосив, що на результати опитування могло вплинути те, що у формулюванні запитання було перелічено основні фракції в парламенті, які можуть входити до Уряду національної єдності.

КМІС: українці найбільше вірять Зеленському, Залужному та ЗСУ, натомість критика влади зростає18.12.23, 14:00

За його словами, українці досить критично ставляться до всіх перерахованих чотирьох партій. Тож частина респондентів стримано або негативно ставляться за рахунок такого складу, якому вони не дуже довіряють.

Імовірно, якби ми запитували про просто широке об’єднання різних суспільних громадсько-політичних та волонтерських сил, то така ідея отримали б більше схвалення

- припустив Грушецький.

Довідково

Опитування проводилося з 4 до 10 грудня 2023 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням) опитано 1200 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. КМІС раніше наводив фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах "воєнного часу".

Нагадаємо

Згідно з результатами оптування Київського міжнародного інституту соціології українці демонструють найбільший рівень довіри до головнокомандувача Володимира Зеленського. Друге місце посів громадський та політичний діяч Сергій Притула, а третє – мер Києва Віталій Кличко.

Популярні

Новини по темі