ukenru
iran-vidmoviv-inspektoram-magate-u-dostupi-do-kamer-na-yadernomu-obyekti

Іран відмовив інспекторам МАГАТЕ у доступі до камер на ядерному об'єкті

 • 12820 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Іран досі не надав ядерним інспекторам МАГАТЕ доступу до перевстановлення камер спостереження на центрифугах TESA Karaj, що є важливим кроком для відновлення ядерної угоди, передає УНН з посиланням на агенство Reuters.

Деталі

Через переговори між Сполученими Штатами та Іраном щодо відновлення ядерної угоди, відомої як СВПД, які мають відновитися 29 листопада, МАГАТЕ заявило, що неможливість перевстановити камери заважає його завданням спостереження за ядерною діяльністю Ірану.

"Це серйозно впливає на здатність Агентства відновити роботу... у зв'язку з поверненням до СВПД", - йдеться в звіті МАГАТЕ.

Цех в комплексі TESA Karaj виготовляє деталі для центрифуг, машин для збагачення урану. У червні на об'єкті стався саботаж, внаслідок якого було знищено одну з чотирьох камер МАГАТЕ. Іран видалив їх усі.

Доповнення

TESA Karaj був одним із кількох місць, куди 12 вересня Іран погодився надати інспекторам МАГАТЕ доступ, обслуговувати обладнання для моніторингу та замінити карти пам'яті через їх заповнення кадрами з камери та іншими даними.

Ця домовленість допомогла уникнути дипломатичної ескалації в той час, коли було припинено переговори щодо відновлення СВПД, який накладав обмеження на ядерні програми Ірану в обмін на відміну міжнародних санкцій проти Тегерана.

Вашингтон вийшов з угоди за тодішнього президента Дональда Трампа в 2018 році, і Тегеран у відповідь порушив багато своїх обмежень. Переговори про відродження угоди розпочалися цього року, але були припинені перед виборами в Ірані, які привели до влади новий жорсткий уряд на чолі в Ібрагімом Раїсі.

Українські Національні Новини

Новини Світу