industrialni-parky-otrymaiut-derzhpidtrymku-cherez-derzhavni-banky-uzhe-ye-persha-uhoda

Індустріальні парки отримають держпідтримку через державні банки: уже є перша угода

 • 18885 переглядiв

Укрексімбанк підписав угоду про надання держпідтримки індустріальним паркам. Програма передбачає фінансування інфраструктури та компенсацію витрат на підключення до мереж, з бюджетом 1 млрд грн на 2024 рік.

Індустріальні парки матимуть можливість отримувати державну підтримку через державні банки. Першу таку угоду підписано з Укрексімбанком, повідомили у Мінекономіки, пише УНН.

Деталі 

Як повідомляється, ініціатори створення і керуючі компанії індустріальних парків тепер мають можливість подавати заявки на державну підтримку у двох основних напрямах:

  • Отримання безповоротного фінансування для розбудови індустріальних парків, включаючи будівництво необхідної інфраструктури, такої як дороги, комунікаційні лінії, а також системи газо-, водо- та електропостачання.
  • Компенсація витрат, пов'язаних з підключенням до інженерно-транспортних мереж.

Очікується, що найближчим часом аналогічні угоди будуть підписані ще з двома державними банками.

"Індустріальні парки - це важлива складова політики "Зроблено в Україні", адже сприяють залученню інвестицій у реальний сектор, розвитку виробництв та збільшенню частки переробки в економіки. Це можливість залучити $3-5 млн інвестицій і створити 50-100 робочих місць на гектар, генеруючи $7-10 млн щорічного доходу з гектара. І щонайголовніше - вони сприятимуть переходу економіки України від сировинної до переробної, а це, своєю чергою, - вклад в економічне зростання, адже у світі немає прикладів успішних сировинних держав. Тому єдиний можливий шлях для України - розвиток переробки", - зазначила перша віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Програма розвитку індустріальних парків, яка є частиною державної стратегії "Зроблено в Україні", як вказано, покликана стимулювати ріст вітчизняної промисловості. Для реалізації цієї мети у державному бюджеті на 2024 рік виділено 1 млрд грн.

Основні аспекти програми включають:

  • Забезпечення до 150 млн грн ($3,8 млн) державної підтримки на принципах співфінансування, де держава покриває 50% витрат.
  • На деокупованих територіях держава відшкодовує до 80% витрат (максимум 150 млн грн).
  • Компенсація 50% вартості підключення до електричних мереж до суми 150 млн грн.

Критерії для учасників програми:

  • Створення мінімум 5000 кв. м виробничих площ у парку.
  • Залучення мінімум двох учасників парку протягом трьох років.

Програма також пропонує різноманітні пільги та заохочення для підприємців і інвесторів, включаючи звільнення від ПДВ і митних зборів на нове обладнання, податкові пільги на прибуток, а також підтримку від міжнародних організацій. 

В Україні стартує платформа "Зроблено в Україні" - Зеленський26.02.24, 13:53

Популярні

Новини по темі

У Ризі відкрили будинок для українських біженців

 • 12006 переглядiв

Війська рф вдарили по Невському та Макіївці з "Градів" - ОВА

 • 23300 переглядiв