ukenru
holosuvannia-palaty-predstavnykiv-shchodo-dopomohy-ukraini-mozhe-vidbutysia-cherez-kilka-tyzhniv-abo-bilshe-bloomberg

Голосування Палати представників щодо допомоги Україні може відбутися через кілька тижнів або більше - Bloomberg

 • 54108 переглядiв

Палата представників США навряд чи проголосує за надання допомоги Україні принаймні до середини квітня, а можливо, і пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон намагається подолати опір республіканців, розглядаючи такі умови, як перетворення допомоги на кредит, конфіскація російських активів та скасування мораторію на видачу нових ліцензій на експорт скрапленого природного газу.

Голосування Палати представників США з питання допомоги Україні малоймовірне принаймні до середини квітня, а, можливо, й пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон все ще шукає способів пом'якшити опір з боку прихильників жорсткої лінії серед республіканців, з посиланням на численних представників партійного керівництва повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Джонсон підвищив очікування швидких дій в інтерв'ю Fox News у неділю, заявивши, що Палата представників приступить до допомоги Україні "відразу", коли законодавці повернуться наступного тижня після двотижневих великодніх канікул.

При цьому, як вказано з посиланням на представників партії, команда Джонсона не поділилася жодним детальним планом щодо пакету допомоги із законодавцями-республіканцями і, схоже, не визначила, на яких поступках від адміністрації Байдена він наполягатиме, що ускладнює йому отримання підтримки вчасно до голосування наступного тижня.

В інтерв'ю Fox News спікер заявив, що додасть нові умови допомоги. Ці умови можуть включати конвертацію допомоги в кредит, який Україна зрештою буде зобов'язана погасити, конфіскацію російських активів як компенсацію та скасування мораторію адміністрації Байдена на нові ліцензії на експорт скрапленого природного газу, сказав Джонсон. Адміністрація Байдена у своїй заяві у вівторок відхилила угоду щодо надання допомоги Україні за умови скасування мораторію на експорт СПГ.

Представник Джонсона Тейлор Голсі заявив, що обіцянка спікера про швидкі дії не мала на меті визначити конкретний термін, і що Джонсон "опитує членів" усієї партії щодо плану. Голсі відмовився докладно описати консультації спікера.

Два представники республіканського керівництва заявили, що з матеріально-технічного погляду Джонсон все ще може ухвалити рішення про план допомоги на вихідних і прискорити ухвалення закону наступного тижня. Але цей прискорений графік може загрожувати провалом законодавства, а також ще більше спричинити невдоволення прихильників жорсткої лінії у Республіканській партії.

Доповнення

У лютому Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, але Джонсон відмовився провести голосування щодо нього.