ukenru
gra-v-ditsadok-konferentsii-ta-simei-ne-svyato-psikholog-poradila-yak-povernuti-malyuka-do-sadochka

Гра в дитсадок, конференції та сімейне свято: психолог порадила, як повернути малюка до садочка

 • 51885 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Дітям потрібно пройти період адаптації, щоб повернутись після карантину до дитсадка. Кандидат психологічних наук, медичний психолог Наталія Бугайова в коментарі УНН порадила батькам грати з дітьми у дитсадок, організовувати відеоконференції з друзями малюка та влаштувати сімейне свято після повернення з садочка у перший день, щоб допомогти дитині адаптуватися.

"Карантин, що тривав більше 2-х місяців, вимагав адаптації та зміни звичного режиму життя не тільки дорослих, а й дітей. Однак, вихід з карантину також є періодом адаптації до нових умов існування”, - сказала Наталія Бугайова.

Вона зазначила, що - попри послаблення карантину і повернення до звичного життя - зберігаються карантинні заходи, яких необхідно дотримуватися. Це неминуче позначиться на темпі і якості адаптації як дітей, так і їх батьків.

“Важливо пам'ятати, що діти тривалий час перебували в сім'ї цілодобово. У зв'язку з виходом батьків на роботу, їм необхідно знову перебудовуватися і проходити адаптацію, оскільки вони повинні відвідувати дитячий садок. Глибоко помилковим є думка про те, що період адаптації можна ігнорувати”, - додала Наталія Бугайова.

За її словами, будь-які зміни обставин вимагають адаптації, а період карантину був особливим і за умовами, і за масштабністю, і за тривалістю заходів.

“Маленькі діти були позбавлені можливості взаємодіяти з однолітками, а активність, яку вони проявляли завдяки віку, не завжди заохочувалася дорослими, які втомлювалися, оскільки карантин для них також був досить серйозним випробуванням. Для того, щоб маленьку дитину правильно підготувати до відвідування дитячого садка після карантину, необхідно заздалегідь встановити звичний режим, який включає в себе ранній підйом в один і той же час, гігієнічні процедури і ранкову зарядку, чергування активності і відпочинку протягом дня – ігри, навчання новим навичкам, заняття творчістю, тиху годину і відбій в однаковий час”, - зазначила Наталія Бугайова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог дала поради, як повернутись до робочого процесу після карантину

За словами психолога, краще взагалі не відступати від режиму дня, звичного для маленької дитини, на період карантину чи відпустки. Так їй буде легше повернутися до колишнього розпорядку дня. Також, оскільки організм дитини росте і розвивається, важливо приділити серйозну увагу здоровому, збалансованому харчуванню.

“Для дитини дуже важливим є спілкування з однолітками. Цифрові технології дозволяють підтримувати таку взаємодію за допомогою online-комунікацій. Це також дає можливість зберігати зв'язок з вихователями і педагогами. Про такі віртуальні зустрічі краще заздалегідь домовитися з дорослими, які повинні знаходитися поруч з дітьми, для того, щоб підтримувати і направляти їх спілкування в правильне русло. Спілкування має бути не менше 1 разу на тиждень. Найбільш бажаним є проміжок – 3-4 дні. Перед підготовкою до повернення в дитячий садок кількість зустрічей слід збільшити до 2-3 в тиждень”, - порадила Наталія Бугайова.

Вона зазначила, що адаптацію малюків до повернення у звичне оточення полегшить спільне планування зустрічі з друзями в реальному житті, заохочення приємних спогадів про дитячий садок і групові ігри.

“За 7-10 днів до відвідування дитячого садка, можна починати грати з дитиною в "Дитячий садочок", використовуючи рольові ігри. У гру слід включати улюблені іграшки, які можуть виконувати роль дітей, а дитина – вихователя або лікаря. Важливо пам'ятати, що знаходження дитини у виховному закладі включає не тільки дотримання нею певного розпорядку дня, але і виконання правил гігієни, правил поведінки і спілкування з іншими дітьми. Це стосується і спільного використання ними іграшок, і дотримання особистих кордонів, і поваги до інтересів один одного”, - додала Наталія Бугайова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві вісім вагітних інфікувалися коронавірусом

За її словами, потрібно частіше розмовляти з дитиною про дитячий садок, і наповнювати ці бесіди позитивними емоціями і мріями – про ігри з друзями, зустрічі з вихователями і те, як чудово, що всі побачать, що дитина виросла і навчилася чомусь новому та цікавому.

“Можна запропонувати дитині почати спільну підготовку до виходу на роботу і в дитячий садок: спільний вибір одягу, планування, що зробити в свій перший день виходу і як провести вечір після повернення додому. Можна після закінчення першого дня відвідування дитячого садка влаштувати невелике сімейне свято”, - зазначила Наталія Бугайова.

Психолог також порадила батькам запитати в дитини, як пройшов перший день, що сподобалось у садочку, а що ні. Це дозволять не тільки краще зрозуміти її проблеми і вчасно скорегувати ситуацію, правильно розставивши акценти, а й закріпити позитивні емоції у дитини від відвідування дитячого садка.

“Протягом карантину діти звикли бути постійно поруч зі своїми близькими, тому їм дуже складно переживати розставання з ними, навіть на нетривалий час. Бажано перший раз не залишати дитину на весь день в дитячому садку. Привчати її обходитися без батьків необхідно поступово. Як правило, протягом двох тижнів дитина звикає до режиму виховного закладу і не проявляє ознак занепокоєння. Забрати дитину перший день з дитячого садка краще до тихої години. Цей час збільшувати слід поступово. Кожна дитина індивідуальна, тому потрібно уважно спостерігати, як вона сприймає ваші дії”, - додала Наталія Бугайова.

За її словами, якщо адаптація проходить швидко - не варто затягувати період звикання.

“При цьому я не рекомендую навіть через об'єктивні причини забирати дитину протягом місяця після виходу в дитячий садок, пізніше, ніж забирають інших дітей. Це може бути психотравмуючим фактором для маленької дитини і, в подальшому, з'явитися причиною формування страхів і категоричного небажання йти в дитячий садок”, - зазначила Наталія Бугайова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог порадила, що почитати з дітьми під час карантину

Вона додала, що план поетапного зняття обмежень карантинних заходів включає щоденний огляд дітей, вимірювання температури і зміну взуття, використання антисептиків.

“Приміщення будуть щодня обробляти і провітрювати, заборонять об'єднувати групи, а батькам дозволять вхід в садок тільки в масках. Нові правила можуть спричинити негативну реакцію у дітей і виникнення у них страхів. Щоб щоденний огляд, вимірювання температури, правила використання засобів індивідуального захисту та інші протиепідемічні заходи дитина переносила спокійно, можна включити ці процедури в гру "Дитячий садочок" і, в ігровій формі, дати можливість дитині не тільки їх освоїти, а й усвідомити їх безпеку і необхідність”, - порадила Наталія Бугайова.

Вона зазначила, що буде чудово, якщо в дитячому садку, у зв'язку з поверненням дітей, вихователі влаштують свято. Завдяки яскравим, позитивним емоціям, маленьким дітям буде легше перебудуватися і включитися в соціальну активність.

“Оскільки адаптація вимагає напруги всіх життєвих сил організму, необхідно максимально обмежити вплив будь-яких інших стресових факторів на психіку дитини. В ході адаптації дитина може проявляти підвищену стомлюваність, дратівливість і плаксивість, проте створення спокійної, теплої, підтримуючої атмосфери в сім'ї дозволить дитині успішно подолати складний період адаптації і безболісно увійти в колишній режим і нові умови перебування в дитячому садку”, - додала Наталія Бугайова.

Нагадаємо, з 25 травня в Україні почали відновлювати роботу дитсадки після карантину.

Вони призупинили свою діяльність з 12 березня, для протидії поширенню COVID-19.

Серед рекомендацій МОЗ щодо роботи цих закладів немає пункту про обов’язкове носіння масок.

Роботу дитсадків у Києві планують відновити з 1 червня.

Також нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов озвучив правила роботи дитсадків.

Українські Національні Новини

Суспільство