ukenru
golova-radi-nbu-nerezidenti-priskorili-vikhid-iz-grivnevikh-ovdp

Голова Ради НБУ: нерезиденти прискорили вихід із гривневих ОВДП

 • 11423 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів за минулий тиждень скоротився на 1,9 млрд грн, що свідчить про прискорення виходу нерезидентів із державних цінних паперів України, номінованих в національній валюті. Про це заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин у Facebook, передає УНН.

"Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів за минулий тиждень скоротився на 1,9 млрд грн (2,3% або 68 млн дол. у доларовому еквіваленті), що свідчить про прискорення виходу нерезидентів із державних цінних паперів України, номінованих в національній валюті", - вказав Данилишин.

При цьому він додав, що на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися переважання попиту над пропозицією іноземної валюти, проте його обсяг скоротився майже вдвічі порівняно з попереднім тижнем – з 207 до 114 млн доларів США. Близько половини надлишкового попиту на іноземну валюту (58 млн доларів США) забезпечують операції клієнтів банків на умовах "форвард", зазначив Данилишин.

Окрім того, з його слів, обсяг інтервенцій Національного банку, спрямованих на згладжування ринкових коливань обмінного курсу гривні, знизився утричі – до 51,1 млн доларів США. Загальне сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку року скоротилося до +935 млн доларів США.

Ліквідність банківського ринку продовжує залишатися високою, хоча і знизилась внаслідок абсорбування ліквідності за рахунок валютних інтервенцій. Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків в НБУ та у депозитних сертифікатах на 2 жовтня становив 170 млрд грн, скоротившись порівняно з попереднім тижнем на 4,2 млрд грн, додав голова Ради НБУ.

Додамо, у січні голова Ради НБУ вказував на "неконтрольований притік спекулятивного іноземного капіталу в ОВДП (за минулий рік вкладення спекулянтів-нерезидентів в ОВДП зросли в 18,5 рази)", і зазначав, що це "створює серйозні потенційні загрози для стабільності фінансової системи в разі різкого відтоку спекулятивного капіталу в найближчі 1-2 роки".

Українські Національні Новини

Економіка