ukenru
gazprom-znovu-prigroziv-moldovi-zupinkoyu-postachannya-gazu

"Газпром" знову пригрозив Молдові зупинкою постачання газу

 • 19059 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. "Газпром" повідомив Молдову про можливе припинення постачання газу через 48 годин через відсутність оплати за поточним контрактом, повідомив офіційний представник компанії Сергій Купріянов, його слова наводить агенство ТАСС, передає УНН.

Деталі

У жовтні "Газпром" та "Молдовагаз" продовжили контракт на постачання газу на п'ять років. За підсумками переговорів віце-прем'єр-міністр – міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину заявив, що нова ціна на газ для республіки у листопаді становитиме 450 доларів за тис. куб. м і змінюватиметься залежно від ситуації на ринку.

Цитата

"Маючи на увазі складну, дуже складну ситуацію в економічному та фінансовому становищі Молдови, керуючись прагненням зберегти для Молдови можливості виплати її боргових зобов'язань щодо "Газпрому", а також позицію президента Росії, до якого молдовська сторона неодноразово зверталася за сприянням, "Газпромом" було ухвалено рішення підписати контракт практично на умовах молдавської сторони, але з суттєвим і важливим пунктом: Молдова вчасно здійснює сто відсотків поточних платежів за газ. Черговий термін поточних платежів - сьогодні, 22 листопада. Контрактом повідомив молдавську сторону, що через 48 годин постачання газу до Молдови буде зупинено", - сказав Купріянов.

Він також додав, що "Газпром" "вкрай розчарований невиконанням Молдовою своїх контрактних зобов'язань".

Борги Молдови за газ

23 жовтня офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов погрозив, що російська енергетична компанія може повністю відмовитися від постачання газу до Молдови, якщо Кишинів не погасить борг і не домовиться про умови нового контракту.

Тоді ж Купріянов зазначив, що, за підрахунками "Газпрому", борг Молдови за поставлений газ становить 433 млн. доларів, а з урахуванням прострочення платежів загальна сума заборгованості збільшується до 709 млн. доларів.

Переговори про постачання російського газу до Молдови тривали близько місяця. До укладання нинішнього договору з поставок, вартість газу для республіки формувалася за змішаним принципом, тобто знижувалася за високих обсягах закупівлі.

Цей контракт закінчився 30 вересня. Оскільки сторони протягом місяця не могли домовитися про нові умови, дію старої угоди продовжували двічі.

На тлі дефіциту газу у європейських сховищах ціна на газ для Молдови у вересні підскочила до 550 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння: на початку року вона становила 127 доларів за тисячу кубометрів.

22 жовтня через загрозу енергетичної кризи влада Молдови оголосила режим надзвичайного стану на 30 днів.

Російська енергетична компанія "Газпром" у понеділок, 1 листопада, розпочала постачання газу до Молдови за новим контрактом, укладеним сторонами 29 жовтня терміном на п'ять років.

Очікується, що 2022 року Кишинів проведе незалежний аудит боргу компанії "Молдовагаз" перед Росією.

Українські Національні Новини

Новини Світу