freskam-starodavnogo-shovkovogo-shlyakhu-u-kitayi-zagrozhuye-zmina-klimatu-doslidniki

Фрескам стародавнього Шовкового шляху у Китаї загрожує зміна клімату - дослідники

 • 228508 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Дослідники виявили, що древні буддійські фрески та статуї в печерах уздовж Шовкового шляху Китаю перебувають під «прямою загрозою» через екстремальні опади, спричинені зміною клімату, пише УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Побудовані в IV столітті печерні храми Дуньхуан у провінції Ганьсу на північному заході Китаю понад тисячоліття протистояли війнам, землетрусам, піщаним бурям та вандалізму.

Але тепер зміна погодних умов у пустелі завдає значної шкоди крихким настінним розписам та скульптурам, у тому числі знаменитому гроту Могао, об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, згідно зі звітом, опублікованим у понеділок Greenpeace.

«Ганьсу славиться своїми печерами та витворами мистецтва, що зберігаються в них протягом століть, - сказав Лі Чжао, старший науковий співробітник пекінського офісу Greenpeace у Східній Азії. - Збільшення кількості опадів у пустелі є серйозною небезпекою. Сплески вологості, раптові повені та обвали вже відбуваються».

За останні два десятиліття в Ганьсу збільшилася загальна кількість опадів, але зменшилася кількість дощових днів, що призвело до збільшення кількості злив. Згідно зі звітом, температура в провінції також зростає швидше, ніж у середньому у світі.

Твори мистецтва деяких печерах, зокрема у гроті Могао, вже мають ознаки зношення. У доповіді попереджається, що деякі артефакти можуть зникнути за кілька років.

Підвищення вологості прискорило кристалізацію та накопичення солі на поверхні фресок, у результаті чого вони відшаровуються та відшаровуються. Дощова вода також розмила картини, а раптові повені та зсуви спричинили обвалення деяких печер, ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паводкові води досягли знаменитого Тадж-Махала в Індії

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі