frantsiia-zitknulasia-iz-naihirshym-urozhaiem-pshenytsi-za-ostanni-40-rokiv

Франція зіткнулася із найгіршим урожаєм пшениці за останні 40 років

 • 19389 переглядiв

Урожай м'якої пшениці у Франції цього року складе 26,3 млн тонн, що на 24,9% менше, ніж у 2023 році. Очікуються також втрати врожаю ячменю, твердої пшениці та вівса, але виробництво кукурудзи зросте на 9%.

Найбільший виробник зернових в Європейському Союзі засвідчує про найгірший врожай за багато десятиліть, грунтуючись на оцінці, яку оголосило Міністерство сільського господарства Франції в п'ятницю, 9 серпня.

Пише УНН із посиланням на Politico та Reuters.

Деталі

Згідно з даними відомства, урожай м'якої пшениці у Франції в цьому році складе близько 26,3 млн тонн, - це на 24,9% менше, ніж у 2023 році. У міністерстві також зазначили, що очікуваний обсяг є одним з найнижчих показників за останні чотири десятиліття.

Довідково

М’яка пшениця використовується для виготовлення тістечок і хліба, зокрема знаменитого французького багета.

Ціна багета, яка широко розглядається як еталон інфляції для домогосподарств у Франції, зросла в останні роки. Це, серед іншого, пов’язано з витратами на енергоносії, які різко зросли після вторгнення росії в Україну.

Інші втрати

Також очікуються втрати по ячменю:

  • на 12,2% менше, ніж у період 2019-2023 років;
  • втрати врожаю твердої пшениці: на рівні мінус 16,6%;
  • вівсу: мінус 21,7 відсотка;
  • очікуються втрати врожаю винограду у Франції, хоча й набагато помірніші.

Втім з кукурудзою справи виглядають краще: заклад сільського господарства Франції очікує, що виробництво становитиме 13,75 млн тонн, що на дев'ять відсотків більше, ніж 12,62 млн тонн у 2023 році.

Жнива в Україні підходять до завершення - Мінагрополітики09.08.24, 12:59

Популярні

Новини по темі