epifanii-zvernuvsia-do-mytropolyta-upts-mp-onufriia-iz-zaklykom-do-dialohu-pro-yednannia

Епіфаній звернувся до митрополита УПЦ МП Онуфрія із закликом до діалогу про єднання

 • 17316 переглядiв

Предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до митрополита УПЦ МП Онуфрія із закликом розпочати діалог про єднання православних церков в Україні. Він наголосив на необхідності відмовитися від попередніх умов для початку діалогу.

Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній звернувся до митрополита УПЦ МП Онуфрія із закликом до діалогу про єднання, передає УНН.

"Митрополиту в Києві Онуфрію та всім ієрархам, духовенству і мирянам, які перебувають з ним. Владики і отці, брати і сестри! У день Успіння Пресвятої Богородиці, молитовно покладаючи надію на Її заступництво, спрямування і допомогу в усякій добрій справі, бажаю поновити заклик від імені Православної Церкви України до Вас, владико, до ієрархів, духовенства і вірних, які визнають Вас своїм Предстоятелем: заради блага і утвердження православної християнської віри в Україні, заради Церкви Христової, заради захисту істини від намагань спотворити її – невідкладно розпочати діалог", - звернувся Епіфаній.

Епіфаній зазначив, що протягом тривалого часу з різних причин як церковного походження, так і більшою мірою зовнішнього, мирського, Православна Церква в Україні зазнавала поділів.

"Канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина Помісна Православна Церква. Однак з великою скорботою та болем ми всі є свідками того, що в першу чергу через позицію Патріархату москви частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов’язку – бути єдиними. Але і серед тих українських православних, хто ще не перебуває в родині Православної Церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності", - зазначив Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що весь світ бачить, що Патріархат москви виявився глибоко отруєний псевдо-релігійним вченням "русского міра", отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна росії проти України.

"Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід "русского міра" є злими – для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту Православ’я і хто дбає про благо Церкви має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності. Відтак, твердо і неухильно тримаючись цих засад, ми знову і знову звертаємося до Вас владико, і до всіх наших православних братів і сестер, але в першу чергу – до єпископів і священників, бо на них покладено більшу відповідальність, як свідчить про це Писання – із закликом без всяких попередніх умов розпочати діалог про єдність", - йдеться у зверненні Епіфанія.

Заборона УПЦ МП: законопроєкт планується розглянути наступного тижня в Раді15.08.24, 17:12

Епіфаній нагадав, що з боку Онуфрія були оголошені три вимоги щодо такого діалогу, а саме – щоби було відкинуте рішення Вселенського Патріархату і щоби ми не чули прохань від тих, хто приймає ці рішення і бажає бути єдиними, як Православна Церква України.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що з такими вимогами не можуть погодитися.

"Тому ми з любов’ю просимо Вас та ієрархів, які з Вами – погодитися розпочати наш діалог без попередніх умов. Саме так, без попередніх умов, розпочинався діалог, який благословив та підтримував блаженної пам’яті Митрополит Київський і всієї України Володимир і який Патріархат Москви зруйнував. Нехай всі, кому справді дорогою є пам’ять митрополита Володимира – візьмуть у цьому його за приклад", - звернувся Епіфаній.

Популярні

Новини по темі