ukenru
ekspert-rozpoviv-yak-ukrayintsyam-pidgotuvatisya-do-opalyuvalnogo-sezonu

Експерт розповів, як українцям підготуватися до опалювального сезону

 • 324167 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. Опалювальний сезон для українців буде вкрай важким. Таку думку в коментарі журналістам УНН висловив енергетичний експерт Геннадій Рябцев. Однак він наголосив - кожен може підготуватися до зими та зустріти її в теплі.

Цитата

“Сезон буде важким (...) Тому, якщо є можливість забезпечити себе резервними джерелами живлення, палива та енергії, то це треба робити якомога швидше. І немає значення, де ви живете – у великому місті або у маленькому.

Звісно, що чим менше населений пункт – тим легше це зробити. Бо там і грубки збереглися, і печі, і можна в принципі підготувати дрова, солому, брикети. Але і у великих містах також є така можливість.

Якщо йдеться про приготування їжі, то плиточку на пропан-бутані або на сухому паливі, якийсь там генератор купити, акумуляторні батареї, щоб освітлення було”, - розповів Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде тепло в оселях мешканців Обухова? У "Київському КПК" розповіли про ситуацію

Крім того, УНН зібрав ще низку корисних порад, як підготувати помешкання до зимового сезону:

  • вікна зі склопакетом мають більше енергоефективність, ніж дерев’яні. Тож якщо є можливість заміни, варто турбуватися про це заздалегідь. Якщо вікна зі склопакетами встановлені, гумові ущільнювачі варто протерти вологою ганчіркою зі спеціальним засобом для цих цілей, щоб вони зберігали свою еластичність.
  • якщо вікна дерев’яні, перевірте наявність всіх стяжок та переконайтеся, що переплети міцно притиснуті один до одного. Скло має бути цілим. Якщо є тріщини, а замінити немає можливості – змастіть тріщину безколірним лаком, а після висихання проклейте скотчем. Утеплити вікно можна різноманітними прокладками на клейкій основі.
  • закривати вікна краще шторами із цупкого матеріалу. Проте радіатори опалення повинні бути відкритими, аби не перешкоджати проходженню тепла в приміщення. Якщо є можливість – повісьте жалюзі. Вони також будуть перешкоджати надходженню холодного повітря від скла.
  • частина тепла втрачається через стіну за радіатором опалення. Запобігти цьому може тепловідбивний екран. Це може бути шар фольги з утеплювачем різної товщини. Для його встановлення потрібно обережно просунути утеплювач між батареєю та стіною, рівномірно розправити, а краї закріпити клейкою стрічкою, скобами або клеєм.
  • вологість повітря в приміщенні теж грає роль. Якщо в квартирі занадто сухо, то для відчуття комфорту людині треба більш висока температура, ніж коли вологість у нормі. Комфортною для людини вважається вологість у межах 40-65%. Можна придбати гігрометр, який буде вимірювати цей показник, та зволожувач повітря.

Додамо

Раніше в Асоціації "Енергоефективні міста України" повідомляли, що у різних населених пунктах та регіонах ситуація буде сильно відрізнятися.

“Адже є міста, які мають централізовані системи теплопостачання з великою кількістю невеликих котелень, а є ті, що мають одну централізовану ТЕЦ, яка знаходиться в зоні ризику. Бо влучити ракетою в 10-15 маленьких котелень складніше, аніж в одну велику”, - розповідали в Ассоціації.

Нагадаємо

За словами голови Київської ОВА Олексія Кулеби, Київський регіон вже на 85% готовий до опалювального сезону.

Водночас як повідомили у пресслужбі Київського картонно-паперового комбінату, який забезпечує теплом та гарячою водою жителів Обухова, підприємства Трипільського промвузла та госпрозрахункові установи міста, вони також продовжуватимуть підтримувати жителів та надавати тепло і гарячу воду в оселі обухівців у опалювальний період.

Українські Національні Новини

Суспільство