ukenru
ekspert-rozpoviv-chomu-inozemtsi-ne-kupuyut-ukrayinsku-svininu

Експерт розповів, чому іноземці не купують українську свинину

 • 10804 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Україна скорочує експорт свинини на тлі розповсюдження африканської чуми свиней (АЧС) та відсутності дієвих заходів боротьби із хворобою. Таку думку висловив експерт ринку Сергій Касьянов, передає УНН.

Посилаючись на дані Державної фіскальної служби, експерт нагадав, що експорт свинини в січні-травні 2019 року скоротився на 16,7% - до 767 тонн. У грошовому вираженні - на 17,9%, до 1,75 млн дол. На переконання Касьянова, іноземні покупці не прагнуть експортувати з країни, в якій ситуація з вірусом АЧС є критичною.

"Поки що в умовах поточної ситуації з АЧС складно говорити про будь-який експорт, оскільки зарубіжні контрагенти не поспішають укладати з нами контракти. Їх побоювання цілком зрозумілі.

У країні фактично немає ветеринарного контролю. Досить сказати, що ми здійснювали контрольні закупівлі свинини в українських торговельних мережах і, провівши аналіз в незалежних лабораторіях, виявляли в ньому залишки вірусу АЧС", - сказав він.

Ще одна проблема - недієва система компенсацій власникам знищеного зараженого поголів'я, продовжив експерт.

"Прагнучи уникнути збитків, люди будь-якими способами прагнуть продати заражене м'ясо споживачам, що, призводить до споживання українцями зараженого вірусом м'яса. Фактично мова йде про здоров'я величезної кількості людей, і це проблема національної безпеки", - пояснив він.

Як писав УНН, за словами депутата Сергія Тригубенка, станом на кінець минулого року держава залишилася винною українським свинарям 27 млн грн компенсацій за АЧС.

Також нагадаємо, Україна сьогодні скуповує польську свинину.

Українські Національні Новини

Економіка