"У маленьких магазинчиках через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися і тому шукати якісну рибну продукцію в них не варто. Так само уникайте вуличних стихійних ринків, на них риба невідомого походження. Віддайте перевагу супермаркету або спеціальним рибним магазинах з великою прохідністю, де рибу швидко розкуповують, і вона не встигає зіпсуватися. І де вона проходить хоч якийсь контроль та має супровідні документи. Втім, і тут треба бути уважним, так як супермаркет - це безвідходне виробництво", - пояснив О.Чистяков.
За його словами, охолодженими в Україні, в основному, продають штучно вирощених норвезького лосося, форель, дораду, сибаса, яких завозять в Україну в такому вигляді. Охолоджена промислова риба (далекосхідний лосось, горбуша, тріска, зубатка, палтус, навага та ін.) з великою часткою ймовірності була завезена замороженою й розморожена перед продажем.
"Справа в тому, що на сучасних риболовецьких траулерах улов піддають глибокому заморожуванню прямо на кораблях і в такому вигляді везуть в вагонах з холодильниками. Але охолоджена риба дорожче мороженої. І тому в гонитві за прибутком продавці йдуть на хитрість, разморожуючи рибу. Але при цьому в м'ясі риби починаються незворотні процеси. Тому промислову рибу безпечніше і дешевше купити замороженою", - додав експерт.
Найкраще ж, на його думку, купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. Як правило, це карась, короп, товстолобик, білий амур, а також щука, форель, стерлядь. Зазвичай вони штучно вирощені на місцевих фермерських рибних господарствах.
При цьому експерт повідомив, що у несвіжої риби темніють очі і зябра, з'являється запах і слиз, тьмяніє і відшаровується луска. "Рибу, яка зле пахне промивають марганцівкою, приберають слиз, відрізують голову і знову викладають на прилавок. Якщо в такому вигляді її знову ніхто не купить, тушку заморозять або розріжуть на стейки і загорнуть в плівку. Але якщо вона і в такому вигляді не знайде свого покупця, то зіпсований делікатес віддають у відділ кулінарії, де його гарненько замаринують, поллють соусом і підсмажать. А можуть просто пустити на фарш", - додав Чистяков.
Крім того, за його словами, "лежану" рибу можуть перетворити в підкопчене філе або ж засолити її. Також варто звернути увагу на цінник: якщо є додаткова наклейка, краще її відірвати і прочитати інформацію, викладену на найпершому ціннику.
Крім того, за його словами, рибу, яку продають по акції, швидше за все, просто хочуть швидше "спихнути", тому від покупки такого товару краще взагалі відмовитися.
Нагадаємо, при виборі червоної ікри до новорічного столу слід звернути увагу на дату виготовлення, маркування на кришці або ж на крихкість ікри, що продається на вагу.
Новорічний стіл-2019 обійдеться українцям в 1535 гривень.
Напередодні Нового року в Україні на тлі ажіотажного попиту виростуть ціни на основні продукти на продовольчих ринках, тоді як в супермаркетах можна буде закупити товари зі знижками.
Експерт порадив, як вибрати хорошу рибу до новорічного столу
• 30815 переглядiв
Популярні
Трамп обрав нового кандидата на посаду міністра фінансів США
• 37964 переглядiв
Ідіоти: між Францією та Гаїті розгорівся скандал через Макрона
• 52517 переглядiв
Новини по темі
Експерт порадив, як вибрати хорошу рибу до новорічного столу
• 30815 переглядiв
Рік у Криму: 21 загиблий, 37 політично вмотивованих вироків
• 9282 переглядiв
Вступ до ЄС підтримують майже 60% українців – дослідження
• 9486 переглядiв
На новорічні свята в столиці чергуватимуть 400 рятувальників
• 7213 переглядiв
Астролог розповів, яким буде рік Свині
• 31653 переглядiв
На Донеччині заочно засудили суддю "ДНР"
• 8858 переглядiв
У Києві викрили банду торгівців зброєю
• 8525 переглядiв
Біля берегів Кіпру вибухнув нафтовий танкер
• 14545 переглядiв